NACIONALNI PLAN BEZ PRIMJENE

Kako se zapošljavaju žene žrtve nasilja? Nikako!

burza zavod za zapošljavanje nezaposlenost HZZ

burza zavod za zapošljavanje nezaposlenost HZZ

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/24sata

Iako su žene žrtve nasilja uključene u posebne skupine Nacionalnog plana zapošljavanja, kao i branitelji, udovice branitelja ili pak osobe starije životne dobi, tijekom prošle godine prema tim je mjerama zaposlen zanemariv broj žena žrtava nasilja

Gordana Sobol, predsjednica Saborskog odbora za ravnopravnost spolova kaže kako je prema njihovim podacima zaposlena tek jedna žena, dok udruge civilnog društva govore o četiri žene. Oba su broja sramotna i pokazuju kako provedba Nacionalnog plana za zapošljavanje kada je riječ o ženama žrtvama nasilja ne funkcionira.

Ekonomsko nasilje, uz fizičko i psihičko, iznimno je često, ali i dugotrajno. Manifestira se kroz uskraćivanje novca za osnovne potrebe djece, neisplatu alimentacije ili pak uskraćivanje mogućnosti zaposlenja.

Poslodavci koji zaposle osobu iz bilo koje skupine uključene u Nacionalni plan mogu uživati određene povlastice, no većina njih s tim uopće nije upoznata. Sobol kaže kako prema istraživanju 70 do 80 posto poslodavaca uopće nema pojma da postoje takvi programi. Dodaje da je zagrebački Zavod za zapošljavanje izdao 11 tisuća letaka na tu temu, a Sobol se pita gdje su završili.

Ističe kako HZZZ barata brojkom od 66 žena žrtava nasilja koje su prošle godine prošle kroz određene programe koje Zavod nudi, no to ne smatra dovoljnim. 'Šalju ih na dokvalifikacije koje traju mjesecima a ne pitaju se kako živi i od čega živi zajedno sa svojom djecom', ogorčena je Sobol.

Poručuje kako društvo ne treba trošiti novac da ženu žrtvu nasilja nauči pisati životopis već joj treba naći posao, makar i privremeni, da se osamostali.

'Najlakše je napisati zakon ili strategiju, no kada to treba u praksi provesti nastane problem. Treba prilagoditi to što radimo stvarnim potrebama', zaključila je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi