Jurica savjetuje

Kako se spakirati za putovanje?

14.06.2012 u 12:53

Bionic
Reading

Odlazak na godišnji odmor ili praznike je za većinu nas pravi užitak jer prije svega pruža bijeg od svakodnevice, ali i hrani dušu. Da bi vam putovanje ostalo u dobrom sjećanju, počnite uživati već tijekom pakiranja, koje ne mora biti stresno i mučno. Jurica savjetuje kako i što spakirati za putovanje

Često se pakiramo u zadnji tren, ne znamo što ponijeti, kako sve što trebamo utrpati u torbu, hoćemo li je moći zatvoriti i podići ili ćemo izgledati poput Sizifa koji još uvijek gura svoj kamen?

Znam ljude kojima se torba nasred aerodroma ili željezničkog kolodvora otvorila, odnosno raspukla. Imali su sreće utoliko jer im se to nije dogodilo dok je vozilo kojim su putovali već jurilo k odredištu. Nemojte da vam pakiranje upropasti početak putovanja.

Posljednji trend u pakiranju je svijanje odjeće u uske 'rolade'. Vrlo je jednostavno, uzmite složenu majicu, košulju, hlače, čarape, pa čak i donje rublje i smotajte ih onako kako biste smotali ležaljku na plaži ili vreću za spavanje. Hlače je najbolje smotati tako da ih preklopite jednom nogavicom preko druge i potom po dužini od ruba sve do struka.

Takav način pakiranja može povećati kapacitet kofera ili torbe za čak pedeset posto što zvuči nevjerojatno, ali doista funkcionira. Klasičnim savijanjem odjeće nećete moći spakirati sve, a motanjem ćete smanjiti gužvanje svega spakiranog. Dakako, ako ste robu ispravno zarolali.

Kod odabira odjeće i obuće imajte na umu podneblje i vremenske uvjete destinacije u koju putujete. Pogledajte na webu vremensku prognozu za sljedeći tjedan ili dva i sukladno tome pakirajte. Idete li u hladnije podneblje, jedan par traperica možete nositi više puta, ali idete li u toplije, taj vam par može poslužiti ukoliko se vrijeme pogorša. Tijekom ljeta spakirajte dva para bermuda i jedan par hlača od tanjih i prozračnih materijala da se ne znojite previše.

Slojevi su ključna riječ pri pakiranju. Izaberite hlače neutralnog stila i boje jer s njima lakše možete kombinirati više gornjih dijelova odjeće. Stvari koje želite ponijeti složite na krevetu da biste lakše vidjeli koliko odjevnih kombinacija možete dobiti. Birajte boje koje međusobno pašu jer pod svaku cijenu želite izbjeći pakiranje dodatnih sakoa, jakni ili, najgore, velikih kaputa.

Da biste smanjili gužvanje sakoa, preokrenite ga tako da postava bude izvana, potom umetnite jedno rame u drugo i na kraju ga preklopite. Neka bude na vrhu stvari kofera.

Ako tek planirate kupiti torbu ili kofer, birajte one koji imaju puno odvojenih pretinaca. U jedan stavite kozmetiku, u drugi dokumente, u treći sklopivi kišobran ili hranu, u četvrti mali pribor za prvu pomoć...

Kada pričam o kozmetici, mislim prije svega na mala putna rješenja. Ako nemate kožnih oboljenja zbog kojih ste primorani koristiti određene šampone ili gelove, kupujte putna izdanja kozmetike. Zapamtite, regenerator za kosu može u nuždi poslužiti i za brijanje; šampon za kosu možete upotrijebiti i za tuširanje; mlijeko za tijelo može poslužiti umjesto regeneratora.

Ako se ne želite odreći vlastite kozmetike, u robnim kućama, drogerijama i ljekarnama možete kupiti male bočice ili posudice s poklopcem od 50 do 100 ml. Tu metodu uvijek koristim za kraća putovanja.

Nadalje, u jednu od takvih bočica nalijte deterdžent kojim inače perete osjetljivu odjeću (bojano, vuneno, sintetsko) – tako ćete i u hotelu ili pansionu moći oprati čarape, gaće ili manji komad odjeće.

Svu kozmetiku upakirajte u prozirnu vrećicu (kao da ide s vama u kabinu) da biste spriječili eventualno curenje i spakirajte na vrh svih stvari, posebice ako putujete zrakoplovom jer u slučaju da granično osoblje mora bez vaše prisutnosti otvoriti kofer, lakše će biti i njima i vama ako je kozmetika na vrhu. Pakirate li dodatne cipele ili tenisice, napunite ih čarapama ili manjim predmetima. Nastojte nikada ne nositi više od dva para obuće. Današnja moda dozvoljava i ležerniju obuću na poslovna odijela ili kostime, primjerice lagane sportske mokasine za muškarce, odnosno balerinke ili kožne sandale za žene.

Dodatni savjet za žene – putujete li u hotel, nazovite i pitajte ih imaju li sušila za kosu u sobama da ne biste nepotrebno nosile svoje.

Osjetljive i krhke predmete poput nekih poklona pakirajte u sredinu kofera i odjeće jer time smanjujete rizik lomljenja.

Putujete li u nepoznati grad ili državu gdje nemate obitelji ili prijatelja svakako si spakirajte malo hrane za užinu i u kofer. Možda će vaše prometalo kasniti da bi po dolasku shvatili da su supermarketi i restorani zatvoreni ili na stanicama preskupi; a možda budete i jako umorni pa vam se neće dati izaći iz sobe hotela ili pansiona.

Volite li čitati i ne možete se zamisliti bez knjige poput nekih od nas, okrenite se elektronskim čitačima knjiga. Meni je prekipjelo nositi na godišnji 10 kg literature - radije ću čitati pojedino izdanje na stranom jeziku nego da mi ramena i ruke otpadaju pod težinom torbe.

Koliko god banalno zvučalo, napravite popis punjača svih 'igračaka' koje nosite sa sobom i time je problem zaborava riješen.

Putujete li zrakoplovom, čuvajte se novih pravilnika o količini stvari koje smijete ponijeti u kabinu. Po novom, većina kompanija u ekonomskoj klasi dozvoljava jedan predmet po osobi, tj. torbu/ruksak, vrećicu, jastuk, torbu za laptop i sl. Težina i dimenzije ne bi smjele biti veće od 8 kg, tj. 55 x 40 x 23 cm.