SAMIT U BERLINU

Kako osnažiti reagiranje EU-a na krizne vanjskopolitičke situacije? Europski lijevi centar ima rješenje

14.10.2022 u 08:21

Bionic
Reading

Glavne europske stranke lijevog centra vjeruju da bi Europska unija trebala postupno prijeći na većinsko glasanje u nekim područjima vanjske politike, prema nacrtu dokumenta Stranke europskih socijalista (PES) do kojeg je došao Reuters

Vanjska politika EU-a trenutačno zahtijeva jednoglasni dogovor svih država članica, što kritičari kažu da koči donošenje odluka i da je posebno problematično u vrijeme velikih kriza poput rata Rusije protiv Ukrajine.

Manje zemlje obično se boje da njihovi nacionalni interesi neće biti zaštićeni bez veta.

Među socijalističkim čelnicima koji će u petak doći u Berlin na dvodnevni summit PES-a su čelnici vlada Španjolske, Portugala, Švedske, Norveške i Finske.

Stranke lijevog centra trenutačno su dio 13 od 27 vlada EU-a, uključujući njemačku tročlanu koaliciju pod vodstvom socijaldemokratskog kancelara Olafa Scholza koji će u subotu održati ključni govor.

  • +14
Olaf Scholz Izvor: Profimedia / Autor: NICOLAS NICOLAS MESSYASZ / Sipa Press / Profimedia

Europski socijalisti vjeruju da bi pravila EU-a o nacionalnoj državnoj potpori trebala biti ublažena kako bi se pružilo više financijskog prostora za borbu protiv razornog utjecaja trenutne energetske krize, prema nacrtu završne izjave PES-ovog samita.