Gostisu bili notorni Savo Štrbac, predsjednik dokumentacijsko-informativnogcentra Vertitas, Aleksandar Gajić s Pravnog fakulteta u Beogradu iAleksandar Popov, dopredsjednik Igmanske inicijative i u gledalištu ustudiju mnoštvo izbjeglih Srba iz Hrvatske sa samo jednom istinom.

Dežurni Hrvat u studiju bio je Zoran Pusić, osvjedočeni borac zaljudska prava i ne baš omiljena osoba među mnogim pravovjernimHrvatima. Tako je nesretni Pusić tijekom cijele emisije bio izloženverbalnim napadima sa svih strana, od voditeljice, gledališta i SaveŠtrbca.

Kad jedna osoba s takvim pedigreom na srbijanskoj televizijiispadne gotovo ustaša, onda vam je jasno u kojem je smjeru ta raspravaišla i to se ne da prepričati na malo prostora. Uglavnom, kad čovjekoptuži Tuđmana da je vodio zločinačku politiku, onda ga pušta govoriti,ali kad kaže da je legitimno pravo Hrvatske bilo pokrenuti, recimo,akciju Medački džep jer je Gospić bio izložen svakodnevnimbombardiranjima s okupiranih srpskih područja, onda im se takav odgovorne svidi te ga se odmah prekida.

Kad je Pusić na pitanje voditeljice treba li se Hrvatska ispričatiSrbiji, odgovorio da ne treba, u studiju je zavladao šok i nevjerica.Kada im je čovjek pokušao objasniti da se Hrvatska treba ispričatisvojim građanima srpske nacionalnosti, ali nikako Srbiji, u studiju ganisu željeli slušati. Uglavnom, u jednom trenutku je sam Pusić rekao'ako ovako reagirate na mene, možete misliti kako ostali u Hrvatskojrazmišljaju' kada je Domovinsku rat u pitanju.

Sve u svemu, prema viđenom u emisiji, Srbi smatraju da su njihovisunarodnjaci iz Hrvatske bili jedan miroljubiv i nenasilan narod kojije živio pitomim životom na svojoj zemlji. Onda su došli Hrvati, ničimizazvani, i neke pobili, a ostale protjerali. Ni riječi o protjerivanjuHrvata, razaranju Vukovara i ostalih hrvatskih gradova, ni najmanjegrižnje savjesti ili posipanja pepelom. Da nije grozno, bilo bismiješno.

I malo o kompetenciji voditeljice Olivere Kovačević. Osoba kojavodi političku televizijsku diskusiju svakako bi trebala znati da segeneralu Ademiju u Haagu ne sudi s Čermakom, Markačem i Gotovinom.Valjda joj se baš lijepo poklopilo pribrojiti i jednog Albanca.