prljavo rublje

Kako je propao Trumpov plan o zakopavanju skandalozne prošlosti

03.09.2018 u 20:46

Bionic
Reading

Prije dvije godine Donald Trump imao je plan otkupiti svoje prljavo rublje od tabloida National Enquirer, koje je ta tiskovina skupljala o aktualnom američkom predsjedniku 80-ih godina prošlog stoljeća

Kako piše ugledni New York Times, Trump je 2016. godine sa svojim tadašnjim odvjetnikom Michaelom Cohenom osmislio plan otkupiti sve 'prljavštine' koje je National Enquirer prikupio 80-ih godina prošlog stoljeća, kad je i počeo uspon budućeg predsjednika.

Njujorški list ističe kako plan nije uspio, ali pokazuje koliko su u Bijeloj kući bili zainteresirani za sve informacije koje je prikupila tvrtka American Media te vlasnik spomenutog tabloida i njezin direktor David Pecker, inače predsjednikov dugogodišnji prijatelj.

New York Times piše kako nije jasno je li plan privukao pažnju federalnih tužitelja koji istražuju financiranje Trumpove predsjedničke kampanje i koji su uspjeli uvjeriti Cohena da surađuje u istrazi o isplati 130.000 dolara pornoglumici Stephanie Clifford, poznatijoj kao Stormy Daniels, kao i isplati 150.000 dolara Playboyevu modelu Karen McDougal. Prema Cohenovim riječima, te isplate bile su dio pokušaja da se predsjednički kandidat zaštiti u vrijeme kampanje.

>>> Bivši odvjetnik priznao: Trump mi je rekao da njegovim ljubavnicama platim da šute

Još nije poznato koja se količina škakljivog materijala nalazi u posjedu American Medije jer je Pecker naložio svojim suradnicima da zaštite Trumpa od skandala nagovijestivši kako će otkupljivati pojedine priče, ali bez objavljivanja i za 'privatni arhiv' medijske kuće.

Pojedini zaposlenici American Medije tvrde kako ih je Pecker za vrijeme kampanje sprečavao u istraživanju arhiva te korištenju priča iz razdoblja prije 1999. godine. Pecker je, prema tvrdnjama zaposlenika, pokušavao otkupiti i zamrznuti priču o Trumpovoj aferi s Karen McDougal, koja je dobila 150.000 dolara, uz dogovor da magazini u vlasništvu American Medije imaju ekskluzivna prava na objavljivanje priča o njezinoj karijeri stručnjakinje za fitnes.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

No nakon što je Trump pobijedio na izborima njegove suradnike zabrinula je mogućnost da Pecker napusti American Mediju te da bi se time ugrozila Trumpova tajna.

>>> Bivši Trumpov odvjetnik ima još jednu bombu; sprema li se američkom predsjedniku opoziv?

'Može ga udariti kamion', kazao je Trump u razgovoru s Cohenom, a on je pritom rekao predsjedniku kako je nužno da izdavačka tvrtka bude fleksibilna za transfer svih prikupljenih informacija.

Inače, arhiv American Medije koji se odnosi na Trumpa uglavnom se bazira na pričama National Enquirera o njegovim bračnim problemima i sudskim parnicama, kao i njegovim ispadima tijekom golfa. S druge pak strane, dio nekadašnjih zaposlenika tabloida tvrdi kako list u svojem arhivu ima itekako zanimljive i pikantne priče o predsjednikovoj skandaloznoj prošlosti.