TEŠKI UDARCI

Bivši Trumpov odvjetnik ima još jednu bombu; sprema li se američkom predsjedniku opoziv?

22.08.2018 u 17:54

Bionic
Reading

Bivši odvjetnik Donalda Trumpa, Michael Cohen, ima informacije i o ruskom uplitanju u američke izbore, na kojima je pobjedu odnio upravo Trump. Ustvrdio je to, prenosi Guardian, Cohenov branitelj Lanny Davis, no nije otkrio je li Cohen već razgovarao s istražiteljima

Bivši Trumpov osobni odvjetnik Cohen jučer je, podsjetimo, na sudu u New Yorku priznao krivnju za poreznu i bankarsku pronevjeru te kršenje zakona o financiranju izbornih kampanja.

Između ostalog, priznao je da je isplatio 130.000 i 150.000 dolara dvjema ženama koje su tvrdile da su bile u vezi s Donaldom Trumpom u zamjenu za njihovu šutnju, i to 'na zahtjev kandidata'. Cilj: izbjeći širenje informacija 'koje bi nanijele štetu kandidatu'.

Cohenovo priznanje implicira da je i sam Trump počinio kazneno djelo, ali je udarac pogotovo težak jer ga zadaje nekadašnja osoba od najvećeg povjerenja predsjednika, čuvar dijela njegovih tajni, koji je radio više od deset godina za njujorškog nekretninskog magnata. Cohen, kojeg su nazivali i 'Trumpovim pitbullom', svojedobno je izražavao spremnost 'primiti metak' za svojeg moćnog šefa, no na kraju ga je odlučio napustiti.

No govoreći za američke medije, Cohenov odvjetnik Lanny Davis otkrio je da bi bivši Trumpov odvjetnik mogao zadati mu još veći udarac. Naime, Davis je kazao da Cohen ima informacije i o ruskom uplitanju u američke izbore. 'Cohen ima informacije koje bi mogle jako zanimati posebnog savjetnika Roberta Muellera', kazao je znakovito Davis.

Podsjetimo, Mueller je bivši direktor FBI-ja i posebni savjetnik koji vodi istragu o umiješanosti Rusije u izbore na kojima je pobijedio Donald Trump. Trebao bi utvrditi jesu li osobe u Trumpovoj kampanji bile u dosluhu s Rusijom i je li predsjednik protuzakonito pokušao osujetiti tu istragu.

Spekulira se da bi Cohen mogao izaći s tim informacijama kako bi si smanjio kaznu, čije izricanje tek iščekuje.

Opoziv tehnički moguć, ali...

Nakon jučerašnjeg Cohenova priznanja, u medijima se sve više govori o opozivu predsjednika. Kako ima imunitet i ne može kazneno odgovarati, opoziv je jedina opcija da ode s mjesta predsjednika.

No pitanje je je li opoziv moguć. Kako piše BBC, Zastupnički dom Kongresa trebao bi početi proces opoziva i ta odluka donosi se običnom većinom, no sam proces, odnosno svojevrsno suđenje, provodi Senat te donosi odluku dvotrećinskom većinom glasova.

I u toj većini nastaje problem. Naime, republikanci kontroliraju i Zastupnički dom i Senat, a većina njih i dalje je odana Trumpu. Nade se polažu jedino u nadolazeće izbore u studenom, kada bi se sastav mogao promijeniti i kada bi u slučaju da demokrati preuzmu većinu opoziv bio neizbježan.

Trump konačno progovorio o Cohenu

Sam Donald Trump sve do popodne nije se oglašavao o teškim optužbama Cohena, koji mu je bio odvjetnik čak 12 godina. No u poslijepodnevnim satima oglasio se na Twitteru.

'Ako vam treba dobar odvjetnik, savjetujem vam da ne angažirate Michaela Cohena', napisao je Trump, optuživši u drugim statusima svog bivšeg odvjetnika da je 'pokleknuo' i 'izmislio priču' kako bi postigao dogovor s tužiteljstvom.
 

Prema pisanju američkih medija, demokrati imaju spreman plan i odluči li Trump osujetiti istragu o ruskoj upetljanosti. Naime, šuška se o otkazu posebnom savjetniku Muelleru, a u tom slučaju vođa manjine u Senatu Chuck Schumer odmah bi se savjetovao s republikanskim vođom većine Mitchem McConnellom te bi demokrati tražili i izglasavanje zakona kojim bi se zaštitili Mueller i njegova istraga. No pitanje je bi li republikanci popustili i u tom slučaju okrenuli leđa Trumpu. Demokrati se nadaju da bi otkaz Muelleru bio Trumpov korak previše i za neke republikance.

No Trump bi, spominje se kao mogućnost, istragu mogao osujetiti ponudi li predsjednički oprost nekim ključnim svjedocima.

Cohenov branitelj Davis već je odbacio mogućnost takvog oprosta. 'Michael Cohen nikada ne bi prihvatio oprost od osobe za koju smatra da je korumpirana i predstavlja opasnost sve dok sjedi u Ovalnom uredu', kazao je Davis.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.