GRADONAČELNIK ZMAJLOVIĆ OTKRIVA

Kako Jaska koristi pruženu joj poslovnu priliku

08.04.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Jastrebarsko - prema Financial Timesu jedan od 10 najperspektivnijih gradova Južne Europe - grabi u budućnost velikim koracima. Mogućnosti privlačenja gospodarskih investicija, razvoj poduzetništva, pojednostavljene birokratske procedure te ostali 'prijateljski' uvjeti za nove ulagače parametri su prema kojima se Jaska našla u društvu s jednom Barcelonom. MSL tehnologija, koja se u svijetu koristi tek posljednjih nekoliko godina, a prvi put u Hrvatskoj je nedavno testirana upravo u Jaski, svakako je jedan od tih koraka

Zajedničko testiranje MSL tehnologije proveli su stručnjaci s Geodetskog fakulteta u Zagrebu i njihovi kolege s Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada. Jedna od glavnih primjena ove tehnologije su infrastrukturni projekti (ceste, visokonaponski dalekovodi i cjevovodi), međutim, koristi se i u urbanističke svrhe i to posebno na prometom zagušenim gradskim ulicama, gdje je bez ometanja prometa i ugrožavanja sigurnosti moguće brzo izmjeriti kako cestu tako i okolne objekte.

MSL će pomoći obući Jasku u novo ruho

Najsuvremeni uređaj za geodetska mjerenja terena

Od kakvog je značaja primjena ove tehnologije konkretno za Jastrebarsko, upitali smo jednog od najmlađih hrvatskih gradonačelnika, 34-godišnjeg Mihaela Zmajlovića. 'Budući da je na testiranju MSL tehnologije izmjerena velika površina Jastrebarskog, a činjenica da se njezinom upotrebom postižu neusporedivo bolji rezultati u odnosu na konvecionalne metode upućuje na zaključak da je to ne samo zanimljiva, već i ekonomična metoda, pogotovo kod velikih infrastrukturnih projekata. Njeni izmjeri će se u slučaju Jastrebarskog koristiti za rekonstrukciju ulica i pročelja u sklopu projekta obnove fasada u središtu grada i rekonstrukcije pojedinih ulica. Tako dokumentirani projekt planiramo aplicirati na regionalne fondove nakon ulaska u Europsku uniju, kako bismo osigurali sredstva za izvođenje predviđenih projektnih aktivnosti', rekao je gradonačelnik Jastrebarskog.

Mihael Zmajlović nam je pojasnio i što je točno MSL tehnologija. 'MSL, odnosno Terestričko Mobilno Lasersko Skeniranje, služi za geodetska mjerenja terena u svrhu izmjere i dokumentiranja i dokazalo se da ima iznimnu vrijednost, pogotovo u urbanim područjima gdje su ostale, do danas poznate metode, pokazale izrazite manjkavosti. Jedan od uređaja za MLS, Dynascan mobilni sustav, postavljanjem na pokretnu platformu, primjerice automobil, omogućava brzu i preciznu izmjeru za koju koristi laserski skener, a uz njega nosi i kamere te omogućava izradu videosnimka za brzu i jednostavnu vizualnu inspekciju. Tom kombinacijom izrađuju se precizni modeli koji služe kao podloge za projektiranja sanacije, rekonstrukcije ili izmjene mjerenih objekata', pojasnio je gradonačelnik Zmajlović, dodavši da primjena tako modernog sustava dokumentiranja može unaprijediti tekuće, ali i generirati buduće projekte te otvoriti put novim investicijama.

MSL-om do novih radnih mjesta

Naime, da bi se financijski kapitalizirala laskava preporuka koju je Jaska dobila od Financial Timesa kao perspektivna i regija pogodna za isplativa poslovna ulaganja, a ne ostala mrtvo slovo na papiru, iznimno je važno proaktivno pratiti svjetske trendove i ne zaostajati za njima. 'Novi urbanistički planovi i izrada projektne dokumentacije temeljena na najnovijoj tehnologiji može biti komparativna prednost u očima domaćih i stranih ulagača koji svoje investicije odluče plasirati u našu gospodarsku zonu', istaknuo je Maihael Zmajlović, pohvalivši cijelu gradsku upravu kojoj je na čelu još od 2009. godine upravo zbog ozbiljno shvaćene prilike koju su dobili, a koja je, kako tvrdi, plod trogodišnjeg rada na tome da se iskoriste svi potencijali koje Jastrebarsko ima, u cilju unapređenja gospodarstva, otvaranja novih radnih mjesta i općenitog poticanja ukupnog prosperiteta grada.

Posjet Danskoj

Na adresu svoje druge funkcije, one predsjednika saborskog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, Zmajlović je boravio u Kopenhagenu na dvodnevnom sastanku predsjednika parlamentarnih odbora za klimu, energetiku, graditeljstvo i promet u okviru danskoga predsjedanja Europskom unijom. Danci su jedna od Europskih zemalja s najvećim iskustvom u korištenju obnovljivih izvora energije, ulaganja u iste, uštedu energije, te pravi 'majstori' u izgradnji u skladu s energetskom učinkovitošću ('pametne kuće') i zaštiti okoliša, arhitektonskoj integraciji energetski učinkovitih komponenti, solarnim ćelijama, izolaciji i održivom urbanizmu.

Predstavljajući Hrvatsku i njen smjer razvoja energetske učinkovitosti unutar EU, Mihael Zmajlović je istaknuo:

'Strategija razvoja energetske i prometne učinkovitosti naše zemlje, među ostalim, obuhvaća i postizanje dvadeset postotnog udjela obnovljivih izvora energije u bruto neposrednoj potrošnji energije do 2020. godine. Cilj povećanja konkurentnosti gospodarstva i smanjenja nezaposlenosti u razvoju Hrvatske vidimo, naime, kroz planiranje i provođenje projekata koji su ekonomski, energetski i ekološki održivi', te je najavio da planira uskoro organizirati sličan međuparlamentarni susret i u Hrvatskoj.