APEL STANOVNICIMA METROPOLE

Kakav prizor: Zaštitna oprema začepila zagrebačku kanalizaciju, pomoglo je ručno uklanjanje

19.05.2020 u 18:01

Bionic
Reading

Vrijeme karantene u pandemiji koronavirusa bilo je, a još uvijek je nezamislivo bez novih 'rekvizita' koji štite od virusa - maske za lice, rukavica, dezinfekcijskih maramica, jednokratnih ogrtača.... S jedne strane štite, s druge strane zbog ljudske nepromišljenosti mogu uzrokovati drugu vrstu problema, pa se tako problem začepljenja prvi put pojavio na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba početkom svibnja

Tada su se u ulaznoj vodi pojavile crne grudice te su zaposlenici uređaja morali otvoriti fine rešetke i crpke nakon nastalog tehničkog kvara. Prizor svakako nije bio privlačan, poručuju danas iz Zagrebačkih otpadnih voda, dodajući da su peraje na finim rešetkama bile djelomično neispravne, crpke blokirane.

'Uzrok oštećenja bilo je lako utvrditi; bile su to ogromne, teške nakupine dezinfekcijskih maramica, tekstila, respiratornih maski, silikonskih rukavica koje su se omotale oko lamela rešetki i u pumpama. Valja naglasiti kako svi ti materijali imaju visoku vlačnu čvrstoću, zbog čega se ne raspadaju u vodi, zalijepe se u velike grude u uređaju za pročišćavanje otpadnih voda i uzrokuju probleme u radu uređaja. U ovom slučaju naši zaposlenici su sve te blokade unutar uređaja morali prvo ukloniti ručno, da bi se tek onda moglo pristupiti popravku te pustiti začepljene pumpe u daljnji rad', objasnili su iz te tvrtke.

Dakako, takvi radovi u vrijeme koronakrize predstavljaju poseban izazov te su izvedeni pod posebnim sigurnosnim mjerama. S obzirom da je epidemija sada u prolasku, toga otpada ima manje, dok su problemi uočljiviji kada je kišno razdoblje, jer se tada zagrebački mješoviti kanalizacijski sustav dodatno ubrza zbog kišnice.

Kako ne bi došlo do novih situacija ovoga tipa, iz Zagrebačkih otpadnih voda apeliraju i pozivaju građane na odgovorno ponašanje.

Ne bacati u toalet i kanalizaciju:

  • vlažne maramice za čišćenje i dezinfekcijske maramice
  • respiratorne maskice, rukavice od lateksa
  • odjeću, čarape, krpe za čišćenje
  • pamuk, štapiće za uši, vate, higijenske uloške, pelene za jednokratnu upotrebu
  • britvice i druge plastike
  • pijesak za životinje
  • lijekove, prazne kutije i ambalaže
  • iskorištena ulja,kočna ulja, antifriz iz hladnjaka, kiseline akumulatora
  • lakove, razrjeđivače, emulzijske boje, tekućine za ukiseljenje izbjeljivanje
  • pesticide

Preporuka HZJZ-a

Preporuka je Zavoda za javno zdravstvo da se otpadne maramice, ubruse, maske, rukavice, krpe i ostali sličan otpad od predmeta osoba u samoizolaciji i osoba koje žive u istom kućanstvu, odlažu u vreću i čvrsto zatvore. Tu vreću potrebno je staviti u drugu vreću te nakon 72 sata odložiti u spremnik za miješani komunalni otpad. Navedeni otpad ne smije se odlagati u spremnike za selektivni otpad poput papira, plastike i drugog.

  • +5
Koronavirus u svijetu Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Trenutno nema dokaza da je izravan, nezaštićeni kontakt tijekom rukovanja medicinski neopasnim otpadom rezultirao prijenosom virusa COVID-19. Svi koji rukuju komunalnim otpadom trebaju nositi odgovarajuću zaštitnu opremu i vršiti odgovarajuću higijenu ruku sukladno postupcima zaštite na radu, kao i preporukama Nacionalnog kriznog stožera.

Isti postupak preporučuje i za sve ostale maske i rukavice – dobro zatvaranje u vrećice i, nakon 72 sata, odlaganje u komunalni otpad. U zatvorenim vrećicama virus preživi najduže 72 sata, tako da je zbrinjavanje maski i rukavica na gore naveden način dovoljno i sigurno.

Odgovore na pitanja kako očistiti prostor i kako potom odlagati otpad možete pronaći na ovom linku.