'NE FUNKCIONIRAMO'

Kakav kaos u BiH: Žele u EU, a nisu u stanju ni ispuniti upitnik

24.05.2017 u 15:31

Bionic
Reading

Predstavnici različitih razina vlasti u BiH nisu u stanju dogovoriti se o zajedničkim odgovorima na upitnik Europske komisije, potreban kako bi se razmatrao zahtjev te zemlje za odobravanje stausa kandidata za članstvo u EU, potvrdili su u srijedu visoki bosanskohercegovački dužnosnici upozoravajući kako kompleksan unutarnji ustroj zemlje usporava i priječi rješavanje važnih pitanja

Članovi Predsjedništva BiH sazvali su sastanak s čelnicima izvršne vlasti na svim razinama kako bi utvrdili što se zbiva s upitnikom Europske komisije, jer je ranije bilo planirano da odgovori na više od tri tisuće postavljenih pitanja budu poslani u Bruxelles početkom ljeta.

Taj rok vlasti BiH zadale su same sebi s planom da tako osiguraju prostor kako bi Europska komisija razmotrila dostavljene odgovore i eventualno zatražila dodatna objašnjenja, što bi načelno omogućilo da status kandidata bude odobren Bosni i Hercegovini potkraj ove ili početkom naredne godine.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić novinarima je nakon sastanka u Sarajevu kazao kako su u državnom vrhu svjesni da u ispunjavanju tog cilja postoje problemi pa su željeli utvrditi o čemu je točno riječ. 'Na odgovorima se još nije počelo ni raditi', kazao je Ivanić dodajući kako je jasno da se do sada nepotrebno izgubilo puno vremena.

Ivanić je kazao da su neke razine vlasti pripremile vlastite odgovore, no 'kvaka' je u tome što Bruxelles ne želi pojedinačne odgovore iz svake općine, županije i entiteta, nego jedinstvene odgovore u ime države.

Ivanić: Mehanizam koordinacije s EU uopće ne funkcionira

Ranije je načelno dogovoren 'mehanizam koordinacije' odnosa BiH s Europskom unijom, čija bi zadaća uz ostalo bila definirati konsolidirane odgovore na pitanja iz upitnika.

Kao i sve drugo u BiH, i taj je mehanizam zamišljen megalomanski pa se sastoji od niza radnih skupina i razina odlučivanja koje uključuju više od tisuću ljudi.

Ivanić je potvrdio kako taj mehanizam za sada zapravo uopće ne funkcionira, iako se jedino kroz njega može razriješiti problem definiranja objedinjenih odgovora.

Vlade dva eniteta tako su, primjerice, usvojile svaka svoje odgovore na pitanja Europske komisije, no nema zajedničkoga na razini BiH.

'Postoje bazična neslaganja. Mi smo kao Predsjedništvo BiH pokušali to 'pogurati', kazao je Ivanić.

Predsjednica vlade Republike Srpske Željka Cvijanović kazala je kako je jedini izlaz iz sadašnje situacije da mehanizam koordinacije profunkcionira, no nije mogla prognozirati kada bi se to uopće moglo dogoditi.

Cvijanović je potvrdila kako se u RS-u ne slažu s nekim od predloženih odgovora drugih razina vlasti, ne ulazeći u pojedinosti, no Ivanić je potvrdio kako postoji barem 150 pitanja koja su sporna za različite razine vlasti.

'Postavljeno je pitanje planira li BiH ustavne promjene. Kako ćete na to odgovoriti?', ilustrirao je Ivanić taj problem.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić doživio je sastanak održan u srijedu kao važnu intervenciju državnog vrha ne bi li se stvari pomaknule naprijed, no priznao je kako u tom entitetu imaju problema sami sa sobom, jer se tamo valja dogovoriti s deset županija.

Nov pokušaj da se 'otkoče' jasni zastoji najavljen je za 29. svibnja.