dVIJE KOLONE SJEĆANJA

Kajtazi će ići na obje komemoraciju u Jasenovcu

19.04.2018 u 12:42

Bionic
Reading

Saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi najavio je u četvrtak da sudjelovati na komemoraciji u znak sjećanja na žrtve logora u Jasenovcu i u subotu, 21. travnja, i u nedjelju, 22. travnja, te je izrazio nadu kako će svi ostali nazočiti 2. kolovoza na komemoraciji koju će organizirati Savez Roma u nedalekoj Uštici, na mjestu nekadašnjeg ustaškog logora za Rome

Novinare je na Markovu trgu zanimalo hoće li Kajtazi ići na komemoraciju u Jasenovcu u subotu, kada je organiziraju Savez antifašističkih boraca Hrvatske i Srpsko narodno vijeće, ili u nedjelju kada je službena državna komemoracija.

"Naravno, bit ću i u subotu i u nedjelju", odgovorio je Kajtazi. "A očekujem isto tako i da će svi ostali biti 2. kolovoza na komemoraciji koju će organizirati Savez Roma Hrvatske Kali Sara, imajući u vidu da nam svi govore da smo se mi izdvojili, što nije uopće točno, nego je nas netko prije izdvojio", rekao je.

Dodao je kako je groblje u Uštici romsko jer je tamo ubijeno blizu 17.000 Roma, a ima 21 grobnica.

"I to je jedan od razloga zbog čega ministrica kulture govori da po dogovoru s Vladom želimo tamo izgraditi neki objekt, jer mislim da su to romske žrtve zaslužile. Trebalo je proći više od 70 godina da počnemo pričati na koji način su Romi nastradali", istaknuo je Kajtazi.

  • +4
Jasenovac Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Krajnje je vrijeme, kazao je, da svi otvorimo karte i počnemo nešto rješavati kad je u pitanju romska zajednica.