PREDIZBORI U IDS-U

Kajin: Sigurno da unutar stranke nemam potporu

Boris Miletić, Ivan Jakovčić i Damir Kajin jakovčić kajin

Boris Miletić, Ivan Jakovčić i Damir Kajin jakovčić kajin

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

U IDS-u će se nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora održati unutarstranački, čiji pobjednik će biti stranački kandidat za župana. Iako još ništa nije službeno odlučeno na stranačkim tijelima, najavljen demokratski proces kandidiranja u pred izborima čini se kao čin pomirenja Kajina i Jakovčića. No, je li doista tome tako?

'Ništa se nismo dogovorili niti smo razgovarali o tome. Sigurno da unutar stranke nemam potporu', kaže Kajin, no dodaje kako vjeruje u potporu građana.

Među Istranima najpopularniji IDS-ovac, u zadnje vrijeme oko sebe okuplja i zanimljivu grupu sadašnjih i bivših IDS-ovaca. U pogledu Filipinske skupine, za razliku od Jakovčića koji je izjavio da nikada neće prihvatiti da ih se ponovno uključi u stranku, Kajin je pak stava 'da bi bilo u interesu IDS-a da ih se rehabilitira'.

Donedavno veliki prijatelji, u posljednje vrijeme se sve više suprotstavljaju jedan drugome kako u pogledu vođenja stranke, tako i po pitanju budućeg Jakovčićevog 'nasljednika'.

Naime, aktualni župan Ivan Jakovčić, koji je zbog visokog tlaka na bolovanju, najavio je da se povlači iz politike, pa se nagađa da bi se, uz Damira Kajina koji ne skriva ambiciju, na eventualnim IDS-ovim pred izborima za župana mogao natjecati pulski gradonačelnik i bivši saborski zastupnik Boris Miletić. No kako smatra Kajin, bez Miletića IDS će imati velikih problema u Puli. 'Ne daj bože da IDS izgubi bilo koji veći grad jer time IDS kao vodeća regionalna stranka gubi svoju prepoznatljivost', komentirao je, očito smatrajući da je Miletić bolji kandidat za još jedan gradonačelnički mandat nego župana.

'Vrh stranke hoće svakoga osim Kajina jer znaju da ću neke stvari promijeniti i otvoriti', kaže Kajin. 'Ne mogu dobiti potporu IDS-a, to je jasno, no Jakovčić na taj način neće pomoći IDS-u', veli IDS-ov potpredsjednik i saborski zastupnik. Smatra da je osnovni cilj toga da ga se poziva 'da demokratski prihvati rezultate izbora u stranci' taj da ga se ušutka. 'Ništa protiv IDS-a neću učiniti, ali ga treba mijenjati. To je povijesna stranka, no treba biti i stranka budućnosti', napominje prilično populistički.

'Vjerujem da mojim pristupom dobivamo, a ovako, IDS se urušava', upućuje primjedbu na vođenje stranke, podsjetivši da je IDS izgubio prevlast u 19 općina te da je koalicijski 'kapacitet' IDS-a danas slabiji nego prije četiri godine, čemu svjedoči i najava samostalnog SDP-ovog izlaska na izbore u Puli.

'Na parlamentarnim izborima 2007. dobili su u Puli više glasova od nas, ali ne i u Istri. Zato samostalni izlazak SDP-a na izbore u Puli ne treba zamjeriti', veli Kajin, napomenuvši da mu je jednom i sam premijer Zoran Milanović rekao 'što će mu konj koji ne trči', no dodaje i kako smatra da zato IDS u Puli mora suprotstaviti svoje najjače ljude.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi