POLEMIKA ZBOG MUSSOLINIJA

Kajin: Nemam ništa protiv Talijana, pa spavam s Talijankom

15.01.2013 u 14:17

Bionic
Reading

Saborski zastupnik i kandidat za istarskog župana Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinare u Pazinu rekao kako 'njemu imputirati da je Talijane u Istri nazvao fašistima može samo Jakovčić i pokvareni ljudi te kako se to ne usuđuje učiniti niti Furio Radin'.

'Nećete me posvađati s Talijanima, ja ih volim. Uostalom, ja svaki dan spavam s Talijankom, prema tome nemojte mi ulazitu u spavaću sobu', poručio je Kajin dodavši kako je danas predsjedniku Izvršnog odbora Talijanske unije Mauriziju Tremulu poslao pismo u kojem ga je izvijestio o onome što je javno izrekao na račun Talijana u Istri.

'Umjesto programa građanima nude spinove i blato'

Predsjednik središnjega koordinacijskog vijeća Ladonje Mauricio Licul ustvrdio je kako je 'nepojmljivo i neshvatljivo da se dvojica kandidata za istarskog župana - Damir Kajin i Valter Flego u posljednje vrijeme više bave osobnom promocijom nego stvarnim problemima'. Poručio im je da bi im bilo bolje da počnu nešto raditi, a ne da im i ova kampanja za lokalne izbore 'počiva na spiniranju i blaćenju'. Uza sve to, smatra on, IDS dosad nije izašao ni s kakvim konkretnim programom.

Podsjetivši kako je upravo on dobitnik nagrade Nikole Tesle za očuvanje položaja i identiteta Srba u Hrvatskoj, Kajin je poručio 'Jakovčiću i njegovim PR agencijama financiranih javnim novcem' da ga ne mogu zavaditi s nacionalnim manjinama.

'Mi nemamo novaca, medije i PR agencije. Mi u izbore idemo kao u partizane 1941. godine, ali znamo da ćemo pobijediti jer je naša ideja ona koja oslobađa Istru straha i nepotizma', naglasio je Kajin, ponovivši kako se izbori ne mogu kupiti te kako ova vlast nije, kako je rekao 'okrenula leđa Istri, već okreće leđa Jakovčiću'. Po njegovim riječima Istra trenutno stagnira 'dok on zajedno s Vladom jamči milijardu kuna više investicija u ovoj nego u 2012. godini'.

Najavio je da će zatražiti izmjenu statuta Istarske županije kako bi se uskladio s Ustavnim Zakonom u smislu da se talijanskoj manjini osigura treći zamjenik župana koji će se birati među pripadnicima te manjine i to na neposrednim izborima, kao što se bira i župan.

Odgovarajući na pitanje novinara kako komentira mogućnost da se temeljem rasprave o novom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o jedinicima lokalne samouprave Puli vrati status sjedišta Istarske županije, Kajin je kazao kako bi bilo dobro da se o tom pitanju provede javna rasprava.

Pula kao sjedište županije funkcionira već 20 godina dok Pazin samo formalno figurira kao sjedište. Poštujem volju građana, ali mislim da bi se o tome trebao oglasiti i gradonačelnik Pazina', poručio je Kajin.

Maurizio Tremul osudio Kajinove izjave o Talijanima

Predsjednik izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul osudio je u današnjem priopćenju za javnost izjavu kandidata za župana Damira Kajina, koji je predsjednika Talijanske unije Furija Radina 'usporedio s Mussolinijem' i 'Talijane praktički proglasio ponovno fašistima'.

On je u ime Talijanske unije izrazio punu solidarnost s njezinim predsjednikom i saborskim zastupnikom Furiom Radinom koji je, kako je rekao, 'postao predmetom nespretnih pokušaja klevete'.

'Dovoljno je bilo nekoliko riječi njegovih jezičnih vještina da bi saborski zastupnik Damir Kajin evocirao duh diktatora Mussolinija, koji je tako postavljen uz bok talijanske nacionalne zajednice', ističe Tremul u priopćenju i dodaje kako je mislio da 'era diktatora Tita, odgovornog za egzodus Talijana nakon Drugoga svjetskog rata, pripada konačno prošlosti'.

Vrijednosti demokracije i suživota, kako je istaknuo Tremul, 'prožimaju našu kulturu, naš identitet i na tome se oslanja institucionalno djelovanje Talijanske unije'.

'Zahvalni smo svima koji su pridinijeli i pridonose ostvarivanju prava talijanske nacionalne zajednice, pa i Damiru Kajinu, za sve što su učinili na tom pitanju proteklih godina', poručio je Tremul.

Dodao je kako upravo zato od Kajina očekuje ispriku zbog teških napada na sve Talijane u Istri.