ŽENSKI PROSVJED ZA REVIZIJU LORE

'Kada će na snagu stupiti Lex hrvatski branitelji?!'

17.10.2013 u 16:05

Bionic
Reading

Članice zadarske udruge ‘Žene iz Domovinskog rata’ prosvjedom su danas pred splitskim Županijskim sudom zatražile reviziju postupka i presude za zločine u Lori i upozorile da obitelji branitelja osumnjičenih, optuženih i osuđenih za ratni zločin teško žive.

'Želimo javno stati uz obitelji osuđenih i progonjenih branitelja, posebno uz pripadnike 72. bojne Vojne policije i pripadnika 4. Gardijske brigade. Svi pravni stručnjaci u zemlji priznaju kako je taj slučaj paradigma hrvatskog pravosuđa. Takav stav je potvrdila i zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt na sastanku koji je nedavno održan na temu nezakonitog suđenja u slučaju Lora', kazala je Ivana Haberle, predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu - Zadar.

‘Mi smo tu jer su oni bili tamo. Neprijatelj je ratovao iz mržnje, a naši branitelji iz ljubavi. Pitamo kada će na snagu stupiti Lex hrvatski branitelji’, poručile su s prosvjednog skupa na kojemu je bilo ukupno pedestak prosvjednika.

Članice udruge su rekle kako se srame svih hrvatskih političara i politika od 2000. godine do danas i ustvrdile da je hrvatska država abolirala agresora a procesuirala žrtvu.

Među prosvjednicama je bila i Jagoda Bungur, supruga Emilija Bungura, vojnog policajca pravomoćno osuđenog za ratni zločin u Lori.

‘Moj suprug je bio dragovoljac Domovinskog rata, a danas je jednostavno na margini svega. Lažno je optužen i nezakonito osuđen. Mi se mučimo za preživljavanje i to je ono s čim se ja ne mogu složiti. Znam da je sustav jak, a da sam ja jedan mali čovjek, no isto se nadam da ću uspjeti u svom naumu’, rekla je.

Prosvjednice su podsjetile na žrtve i stradanja, navodeći da je poginulo 15.876, a ranjeno 21.959 branitelja; da je 8000 civila izgubilo živote, ubijena 404 djeteta; bez roditelja ostalo 5497 djece, pri čemu 74 djeteta bez oba; da je pola milijuna Hrvata protjerano iz domova, a nestalo 1042.

Nosile su transparente ‘Prestanite progoniti hrvatske branitelje’, ‘Branitelji nisu problem ove zemlje-branitelji su riješili problem ove zemlje’, ‘Tko je osuđen za Škabrnju?’, ‘Branio je dom, obitelj, vjeru i domovinu’.

Prije samog početka skupa, ulazeći u sud, pozdravio ih je mahnuvši im sudac Slavko Lozina, koji je prije 11 godina kao predsjedajući sudac osmoricu optuženih za ratni zločin u Lori oslobodio.

Prosvjed su završile omiljenom pjesmom bivšeg premijera Ive Sanadera ‘Croatio iz duše te ljubim’ i razišle se.