ANTO BAJO

'Kada budemo imali ministra bez kredita možda će biti bolje'

Bionic
Reading

Anto Bajo, viši znanstveni suradnik Instituta za javne financije i izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, već poduže vrijeme upozorava da je politički i stručno neozbiljno da Hrvatska nema zakon o javnom dugu, 'Strategiju upravljanja javnim dugom', te da ne postoje izvješća o stanju i kretanju javnog duga, kao i adekvatne rasprave u Saboru o toj temi. Porazna je i činjenica da 'šest osoba u Ministarstvu financija upravljaju portfeljem javnog duga od 283 milijarde kuna'

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kazao je da 'politička kultura i kvalitete stručnih rasprava u Hrvatskoj su, blago rečeno, slabe, a naši političari se istinski trude da tako i ostane. Javnost je jako malo upoznata o strukturnim ekonomskim temama i problemima u Hrvatskoj, a takve teme naši političari vješto izbjegavaju. Javnost lako percipira teme koje su im bliske, poput dodjela subvencija, državnih poticaja, oprosta duga, povećanja mirovina, socijalnih prava itd'.

Smatra da teme poput javnog duga i deficita su apstraktne i građane opterećuju, a značenje teme javnog duga i njegove održivosti političari i dio ekonomista relativiziraju, nedovoljno naglašavaju ili prešućuju.

'U postojećem stanju državnih financija u Hrvatskoj, smatram da bi ministri financija i guverneri trebali dnevno upozoravati na problem javnog duga te pokazivati javnosti projekcije otplate i scenarije njegove održivosti za idućih 10 do 20 godina, a ne, kao do sada, imati fokus na godinu do dvije unaprijed. To ćemo možda jednom i doživjeti ako se za ministra financija i guvernera, osim stručnih kvalifikacija, bude tražilo da budu osobe koje su kreditno sposobne i bez kreditnih opterećenja', kazao je Bajo.

Cijeli razgovor možete pročitati ovdje.