SUKOB SDP-A I HNS-A

'Kad se neslaganje ne riješi prije Vlade, mora se rješavati u javnosti'

22.02.2013 u 13:47

Bionic
Reading

'Nas se kao koalicijskog partnera ne pita za takve brzoplete odluke. Ta najava o rezanju minusa nije dobra. Mi se nikada ne razilazimo s koalicijskim partnerima, to je Linićev prijedlog, a ja sam vidio da i premijer nije s tim bio suglasan', tim je riječima HNS-ov gospodarski strateg Dragan Kovačević u sinoćnjem 'Dnevniku 3' zakuhao ponovnu 'frku' između koalicijskih partnera SDP-a i HNS-a. Iako je ustvrdio da Linić nema podršku svoje stranke za ideju ograničavanja minusa, u SDP-u ministru financija daju punu podršku

'Slavko Linić ima potporu u stranci u svojim stajalištima. Slavko Linić je ministar financija koji odgovorno, ozbiljno i transparentno obnaša svoju dužnost i Slavko Linić je čovjek koji otvoreno, iskreno i potpuno pošteno komunicira s hrvatskim građanima. Ako su stvari teške, na takav način ih treba reći. Možda to košta, ali su to činjenice i građane se ne smije varati', demantirao je predsjednik SDP-ovog Kluba zastupnika i glavni tajnik te stranke Igor Dragovan riječi Kovačevića prema kojima se dalo naslutiti da SDP ne podržava Linićevu ideju o ograničavanju minusa.

Kovačević
je, naime, u sinoćnjem 'Dnevniku 3' Linića optužio za soliranje i time otvorio novi front neslaganja između SDP-a i HNS-a. Podsjetimo, koalicijski partneri prvi put su se na različitim stranama našli zbog poreza na nekretnine, a mira nije bilo ni zbog ideje o novom modelu plaćanja HRT-ove pristojbe, zbog čega je glavom skoro platio glavni savjetnik za medije u Ministarstvu kulture, SDP-ov Milan F. Živković

Neslaganja je bilo i u zadnja dva tjedna. HNS se prvo pobunio zbog Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, odnosno zbog prijedloga da svaka stranka u koaliciji mora otvarati poseban žiro račun, a neslaganje su pokazali i ovaj tjedan prilikom rasprave o Zakonu o izborima zastupnika u Europski parlament, kada je HNS bio jedina stranka koja se založila za odvojeno održavanje lokalnih i izbora za Europski parlament.


'Što se tiče koalicijske suradnje, uvijek postoji prostor i dovoljno vremena da se usuglašavaju stavovi i razgovara. Činjenica je, isto tako, da ne moraju svi imati iste stavove, ali se moraju usuglašavati do konačnog donošenja odluke', prokomentirao je Dragovan najnovije HNS-ovo neslaganje s prijedlogom ograničavanja minusa.

Na konstataciju novinara da je HNS-u postalo pravilo da nema iste stavove kao koalicijski partner, Dragovan je kazao: 'Svatko se bori za svoj politički prostor, pa i tako naši koalicijski partneri. Mi smo koalicija i uvjeren sam da je stabilna i sposobna donositi kvalitetne odluke.'

S njim se donekle složio i predsjednik HNS-ovog Kluba zastupnika Jozo Radoš, kazavši kako je najvažnije da koalicija nema poteškoća prilikom donošenja zakona u Saboru.

'U koalicijama ne može i ne treba biti stalnog slaganja. Stranke u koaliciji imaju svoje programe i svoja stajališta koja nisu ista i koja se usklađuju. Nekada to ne treba biti problem, ali konačni stav se treba pokušati dogovoriti. Logično je da stranka koja se s nekim stavom ne slaže, da izrekne to javno', rekao je Radoš

Novinari su ga upitali da li je to trebalo javno reći i nije li se razmimoilaženje moglo riješiti razgovorom unutar koalicije.

'Kada neke stvari niste u stanju riješiti prije Vlade, odnosno u zatvorenim prostorima, kada za to nemate snage i sposobnosti, onda radi zaštite programskih jasnoća stranaka morate to rješavati u javnosti', poručio je Radoš, no nije mogao dogovoriti tko to 'nema sposobnosti i snage'.