SUKOB U KOALICIJI

Plaćanje pristojbe HRT-u neće se mijenjati, HNS sve svalio na SDP

07.12.2012 u 12:01

Bionic
Reading

Način plaćanja pristojbe HRT-u neće se mijenjati, kazao je za Novi list visok izvor iz Vlade. Brza reakcija uslijedila je ni dan nakon što je objavljena nakana Ministarstva kulture da kroz paket medijskih zakona reformira i pristojbu za HRT

Iz HNS-a, čija ministrica Andrea Zlatar Violić upravlja Ministarstvom kulture, jutros je stiglo priopćenje u kojem stoji da 'HNS niti u jednom trenutku nije bio upućen u razgovore oko moguće promjene modela HRT pristojbe koji su u nadležnosti Ministarstva kulture niti u izradu mogućih novih prijedloga koji su tema aktualne javne rasprave'.

Sasvim očekivano, HNS je svu odgovornost prebacio na SDP-ovca Milana F. Živkovića, glavnog savjetnika za medije u Ministarstvu kulture, koji je prijedlog o izmjeni naplate pristojbe, o kojem je tek trebalo raspravljati, i pustio u medije.

'HNS nije predložio ni podržao bilo koji od spornih modela koji su navedeni kao mogućnost, a s kojima je medije upoznao glavni savjetnik za medije u Ministarstvu kulture, Milan F. Živković (SDP).

Pritom podsjećamo da se HNS oštro protivi bilo kakvom novom poreznom opterećenju građana u vrijeme gospodarske krize, kako uvođenju poreza na promet nekretnina, tako i promjeni načina plaćanja HRT pristojbe prema modelu o kojemu su i javnost i HNS informirani isključivo putem medija', zaključuje HNS u priopćenju.

Živković je kazao da se razmišlja o uvođenju modela prema kojem bi osnova za plaćanje bio dohodak svih koji imaju boravište u Hrvatskoj, bez obzira imaju li televizor ili ne. Na taj način nezaposleni ne bi morali plaćati, umirovljenici i oni s manjim primanjima bi plaćali manje, a oni s višim prihodima više.

Međutim postavlja se pitanje kako to da je nakon Živkovićeva istupa iz Ministarstva kojim upravlja HNS otišlo priopćenje koje je potpisala glasnogovornica Nataša Petrinjak i koje potvrđuje i nadopunjuje njegove riječi. Možda odgovor na to, ali i neka druga pitanja doznamo u 13 sati, za kada je ministrica Zlatar Violić sazvala konferenciju za medije.