AHMADINEDŽAD I CHAVEZ

'Kad se nas dvojica sastanemo, đavli polude'

10.01.2012 u 09:37

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, koji boravi u posjetu Venezueli, i njegov domaćin Hugo Chavez u ponedjeljak su, ne štedeći pohvale jedan za drugoga, ismijali američke pozive latinoameričkim zemljama da ne pomažu Iranu

Unatoč geografskoj udaljenosti, dvojica žestoko protuamerički orijentiranih ideologa u posljednjih su nekoliko godina razvila još bliskije veze između svojih država, obiju članica OPEC-a, unatoč tomu što konkretni projekti često zaostaju za njihovom retorikom.

'Jedan od ciljeva jenkijevskog imperijalizma je Iran i zbog toga smo solidarni', rekao je Chavez na konferenciji za novinare održanoj zajedno s Ahmadinedžadom. 'Kad se nas dvojica sastanemo, đavli polude', rekao je, ismijavajući američka upozorenja prema kojima zemlje Latinske Amerike ne bi smjele pomagati Iranu.

No Iran i Venezuela potpisali su prilično neodređene sporazume o suradnji, a Chavez je u nekoliko navrata signalizirao da bi Venezuela mogla tražiti da se potkopaju pooštrene sankcije zbog iranskog nuklearnog programa.

Obojica čelnika oprezno su izbjegla izjave o osjetljivim pitanjima, među kojima je iranska prijetnja o zatvaranju Hormuškog tjesnaca, ključnog za globalnu trgovinu naftom.

Ahmadinedžad je posjetom Venezueli počeo svoju latinoameričku turneju čiji je cilj osigurati potporu s obzirom na proširenje zapadnjačkih ekonomskih sankcija zbog iranskog nuklearnog programa.

'Imperijalističko ludilo rasprostranilo se na način koji već dugo nismo vidjeli', rekao je Chavez tijekom ceremonije dočeka Ahmadinedžada u njegovoj predsjedničkoj palači u Caracasu, a nakon što su se izgrlili i rukovali, Ahmadinedžad je, među ostalim pohvalama, kazao da je 'predsjednik Chavez šampion u ratu protiv imperijalizma'.

Zaključeni sporazumi odnose se na ekonomsku suradnju i suradnju na području nanotehnologije, no pojedinosti iz sporazuma prenijete medijima vrlo su šture.

U sporazumima se ne spominju dogovori o potencijalnoj venecuelskoj opskrbi Irana naftom, zbog čega je Washington ranije toj južnoameričkoj državi nametnuo relativno blage sankcije, a nema ni dogovora o bilo kakvoj gospodarskoj suradnji s Iranom, kojemu Amerikanci prijete jačanjem sankcija.