diplomatski vrhunac

Južnokorejski čelnik sa sjevernokorejskim predsjednikom i sestrom Kim Jong-una

08.02.2018 u 11:04

Bionic
Reading

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in sastat će se u subotu sa sjevernokorejskim formalnim predsjednikom Kim Jong-namom i sa sestrom vođe Kim Jong-una prigodom Zimskim olimpijskih igara, što je novi dokaz približavanja dviju Koreja, objavio je Seul

Moon će ručati s visokim sjevernokorejskim izaslanstvom na ZOI-ju, rekao je u četvrtak glasnogovornik Plave kuće, južnokorejskog predsjedništva.

U tom će izaslanstvu biti Kim Yong-nam koji obnaša počasne dužnosti u sjevernokorejskom državnom vrhu i koji će po protokolu biti najviši dužnosnik Sjevera koji dolazi u posjet Seulu.

Uz njega će biti i mlađa sestra Kim Jong-una, Kim Yo-jong, koja je sve utjecajnija u vrhu sjevernokorejske vlasti.

'Predsjednik Moon će primiti sjevernokorejsko izaslanstvo i ručati s njim 10. veljače', rekao je novinarima Kim Eui-kyeom, ne otkrivajući gdje će se ručak upriličiti.

  • +12
Zimske olimpijske igre u Pjongčangu Izvor: Reuters / Autor: FABRIZIO BENSCH

Južnokorejska agencija Yonhap piše da će Kim Yo-jong najvjerojatnije prenijeti južnokorejskom predsjedniku bratovu osobnu poruku.

Posjet sjevernokorejskog izaslanstva je diplomatski vrhunac zatopljavanja međukorejskih veza u prigodi igara koje se održavaju u Pjongčangu.

Izaslanstvo će u petak sletjeti u zračnu luku Incheon blizu Seula, a trebalo bi sudjelovati na svečanom otvaranju igara, kao i američki potpredsjednik Mike Pence.