NOVA ODGODA

Juščenko uvjetuje plin novim ugovorom s Rusijom

13.01.2009 u 18:31

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko u utorak je na konferenciji za tisak u Kijevu izjavio da je, kako bi se deblokirala dobava ruskog plina Europi, potreban ugovor o izvozu zemnog plina iz Rusije u Ukrajinu

Zadnji ugovor između Ukrajine i Rusije o dobavi zemnog plina istekao je potkraj 2008., na dan kad je Kremlj ukinuo sve dobavne pravce prema Ukrajini. Moskva tvrdi da je ugovor o protoku plina dalje prema Europi, međutim, još na snazi, što ukrajinski dužnosnici, uključivo i Juščenka, osporavaju, izvješćuje njemačka novinska agencija dpa.

"Moramo se vratiti funkcionalnom sporazumu koji će urediti trgovinu plinom između dviju država pod uvjetima sličnim prošlogodišnjim", rekao je Juščenko. "Nije moguće raditi bez ugovora", dodao je.

Juščenko je izjavu dao samo nekoliko sati pošto su ukrajinski dužnosnici objavili da Ukrajina ne može propustiti ruski plin prema balkanskim zemljama.

Ukrajinska je Vlada pripremila prijedlog uvjeta za novi ugovor i za nazočnost promatrača iz EU-a koji bi nadzirali provedbu odredaba te se želi što prije sporazumjeti s Moskvom, rekao je Juščenko, prenosi dpa.

Također je izjavio da je cijena koju je Ukrajina spremna Rusiji platiti za plin od 205 do 210 dolara za tisuću prostornih metara te da bi to bio pošten dogovor, prenosi ruska novinska agencija Itar-Tass.

Ukrajina ne može propustiti ruski plin potrošačima u Europi jer bi njezina 4 okruga i sama ostala bez tog goriva, priopćio je ranije u utorak predsjednik Uprave ukrajinske naftne tvrtke Naftogaz Oleh Dubina. "Nismo prihvatili ruski plin. Da smo to učinili, naša bi četiri okruga i sama ostala bez plina", rekao je Dubina.

Objasnio je da je dvotjedni ruski embargo uzrokovao jako nizak tlak u ukrajinskom plinovodu zbog čega je bilo nemoguće prihvatiti 76 milijuna prostornih metara plina. Tu količinu plina Rusija je preko Ukrajine namjeravala dobaviti Moldaviji i balkanskim državama.

Naftogaz je u priopćenju optužio rusku naftnu monopolističku tvrtku Gazprom da nije na vrijeme izvijestila ukrajinsku stranu koliko je povećala tlak u cijevima, zbog čega ukrajinski tehničari nisu stigli pripremiti domaći transportni sustav.

Gazprom je pak priopćio da su ulazni ventili s ukrajinske strane zatvoreni. 'Istodobno Ukrajina nije dopustila ruskim promatračima ući ni u nadzorno središte sustava transportnih plinovoda, ni u postaje za mjerenje plina te u podzemna plinska skladišta, kako je to bilo predviđeno u Protokolu o kontroli tranzita plina u Europu", ističe Gazprom.