PRECIZNA RAČUNICA

Jurčević: Komunisti počinili 89 posto zločina, ustaše 0,13

30.05.2012 u 23:30

Bionic
Reading

Knjiga 'Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina' autora Josipa Jurčevića, koja donosi popis činjenica o mjestima masovnih pogubljenja nakon Drugoga svjetskog rata a istovremeno su i rezultat istraživanja za Državno odvjetništvo RH (DORH), predstavljena je večeras u Zagrebu

Gospićko-senjski biskup Mile Bogović kazao je da je Jurčević jedan od onih autora koji su jasnije i glasnije progovorili o komunističkim zločinima te dodao da ovom knjigom probija 'zvučni zid šutnje' o istini naše povijesti

'Jurčević među prvima skida s nekih poznatih osoba titulu heroja i ubraja ih u zločince', kazao je, dodavši kako knjiga zorno prikazuje neodrživost komunističke slike povijesti. Također je ocijenio da se autor ne boji govoriti o zločinačkoj čudi komunističkog pokreta koji je, ustvrdio je, za svoje potrebe ozakonio nasilje mržnju i laž i pregazio oko 100 milijuna ljudi.

Istaknuo je da autor knjigom nastoji upozoriti da brojne izvore i povijesnu literaturu iz doba komunističke vladavine treba uzeti s dozom opreza i kritičnosti.

'Autor nastoji prodrijeti u delikatne teme kao što je istina o stradanjima Hrvata u novijoj povijesti', kazao je predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović

Od 1571 stratišta i grobišta koliko ih je istraživanjem utvrđeno, 56 posto se nalazi u Hrvatskoj, 6 posto u BiH, u Sloveniji 38 posto. Što se tiče počinitelja zločina, kazao je kako je istraživanje otkrilo da su jugokomunističke vlasti počinile 89 posto zločina, talijanska okupacija osam posto, partizani i četnici 1,5 posto, a vlasti NDH 0,13 posto.

Autor knjige Josip Jurčević kazao je da je od svih knjiga koje je napisao ova najjednostavnija ali i najsnažnija te dodao da se u njoj nalaze upečatljive i nepobitne činjenice više od 1700 masovnih prikrivenih stratišta i grobišta koje je iza sebe ostavio komunistički režim.

Ocijenio je da su podaci pouzdani jer se radi o evidentiranim grobištima državnih komisija u Sloveniji i Hrvatskoj, o nalazima u BiH (91 grobište) te podacima o više od 180 grobišta koje je istražila državna komisija u Srbiji.

Naglasio je da podaci u knjizi govore o lokalitetima grobišta po državama i općinama te tko se nalazio u njima u smislu vojno civilnog statusa i nacionalne pripadnosti i tko su glavni počinitelji tih zločina.

Jurčević je ustvrdio da je komunizam pogubio sve institucije i sve ono što je postojalo u javnom prostoru kao i naše pamćenje, a bez pamćenja, dodao je, nema Hrvatske.

Knjiga 'Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina' (290 str.) podijeljena je na četiri dijela: Nastanak i status prikrivenih stratišta i grobišta iz završnog razdoblja Drugog svjetskog rata i poraća, Zbirni pokazatelji prikrivenih stratišta i grobišta iz razdoblja Drugog svjetskog rata i poraća, Popisi prikrivenih stratišta i grobišta te Izvori i literatura.

Josip Jurčević viši je znanstveni suradnik u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar te izvanredni profesor suvremene opće i nacionalne povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Istražuje suvremenu hrvatsku povijest, a središnje teme su ratno i poratno stradalništvo vezano za Drugi svjetski rat.