AFERA FIMI MEDIA

Jurak iscrpno odgovarala Uskokovim istražiteljima

11.11.2011 u 09:24

Bionic
Reading

Nevenka Jurak dala je jutros svoj iskaz Uskokovim istražiteljima, nakon čega je njezin branitelj izjavio da je iscrpno odgovorila na sva pitanja te da nije bilo govora o mogućoj nagodbi s USKOK-om.

Vlasnica tvrtke Fimi media preko koje se navodno izvlačio novac iz državnih poduzeća i ministarstava te dijelom slijevao u HDZ-ov crni fond u sjedištu USKOK-a zadržala se oko 45 minuta.

Nije dala nikakvu izjavu, a jedan od njezinih branitelja Ivo Farčić kazao je da su dali iskaz u odnosu na proširenje istrage u slučaju Fimi media te da je njegova branjenica iscrpno odgovarala na pitanja USKOK-a i branitelja. Rekao je i da nije ponudila nikakve nove dokaze te da su činjenice u ovom slučaju uglavnom već ranije utvrđene.

'Činjenično i okolnosno je iskazivala o sadržaju spisa. Vjerujem da je naša funkcija u ovom predmetu time gotova', kazao je, ne želeći odgovoriti je li Nevenka Jurak priznala krivnju.

Na upit je li s uskokovim istražiteljima bilo riječi o mogućoj nagodbi odgovorio je negativno, a na novinarsku tvrdnju da su optužbe na račun njegove branjenice ozbiljne kazao je da su 'optužbe ozbiljne koliko je ozbiljan cijeli predmet'.

Farčić ne zna hoće li i kada biti ispitan bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader protiv kojega je također proširena istraga, no naglasio je da zakon nalaže saslušanje osumnjičenika.

Nakon Nevenke Jurak nagađalo se da bi u sjedište USKOK-a bi trebala stići i bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević na temelju čijeg iskaza USKOK navodno velikim dijelom temelji svoju antikorupcijsku istragu. No, ona se do 12 sati nije pojavila.

Za 13 sati najavljen je dolazak predstavnika HDZ-a Damira Sesvečana i stranačkog odvjetnika Vladimira Gredelja.

Naime, USKOK je nedavno proširo istragu u slučaju Fimi - media zbog sumnje da je dio novca izvučen preko te tvrtke završio u crnom fondu HDZ-a iz kojeg su se, među ostalim, financirale i predizborne kampanje stranke koja posljednjih osam godina vodi vladajuću koaliciju.

Proširenom istragom novoosumnjičeni su bivši predsjednik stranke Ivo Sanader, Nevenka Jurak i Branka Pavošević, bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, bivši glasnogovornik stranke i vlade Ratko Maček te sama stranka HDZ.

Početkom ovog tjedna pred USKOK-om su obranu iznijeli Jarnjak i Maček.