NOVI ZAPLET U UKRAJINI

Julija Timošenko ne može na liječenje u inozemstvo

21.11.2013 u 14:32

Bionic
Reading

Ukrajinski parlament izjasnio se protiv niza zakona koji bi omogućili bivšoj premijerki Ukrajine Juliji Timošenko, osuđenoj za korupciju, da se liječi u inozemstvu. Ovom odlukom dovedeno je u pitanje potpisivanje Sporazuma o pridruživanju s EU-om krajem studenoga, prenosi RIA Novosti

Zakon nije izglasan jer je protiv njega glasala vladajuća stranka predsjednika Viktora Janukoviča, Stranka regija, na što je opozicija reagirala povicima: 'Sramota! Sramota!' Paket zakona predviđa da se zatvorenici mogu liječiti u inozemstvu i smatra se uvjetom za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i načinom da Ukrajina riješi 'problem Timošenko' koji ima s Europskom unijom, a EU tvrdi da je bivša premijerka osuđena iz političkih motiva i da je u njenom slučaju pravda primijenjena selektivno.

Uz to, u prijedlogu zakona bila je predviđena individualna amnestija za Juliju Timošenko koja bi je oslobodila izdržavanja kazne. Julija Timošenko je 2011. osuđena na sedam godina zatvora zbog potpisivanja po Ukrajinu štetnog ugovora s Rusijom o kupovini ruskog plina do 2019. godine, prema kojem je Ukrajina morala plaćati sav plin dogovoren ugovorom, bez obzira uzela ga ili ne.