ENGLEZI U PANICI

'Jugo' zmije, opasne za djecu, preplavile London?!

12.05.2014 u 14:46

Bionic
Reading

Brojni britanski mediji posljednjih dana javljaju da su se dijelovi Londona našli pod pravom najezdom 'smrtonosnih zmija udavki' kojima su zavičajno stanište Hrvatska, ali i druge zemlje bivše Jugoslavije. Opasni reptili navodno su prošireni u misterioznom eksperimentu

Strah na otocima širi najveća europska zmija, bjelica, odnosno smuk, koja može narasti do dva metra, a poznato je da svoj plijen - glodavce, krtice i ptice - ubija stezanjem ili gušenjem tako što prvo počne gutati njihovu glavu.

Bjelica je u Hrvatskoj i okolnim zemljama jedna od najčešćih zmija i može se susresti od krajnjeg juga do sjevera Hrvatske. Kao i sve druge zmije, strogo je zaštićena.

No prema britanskim medijima, koji kao moguću zemlju podrijetla navode bivšu Jugoslaviju, na otoku je zabilježeno nekoliko slučajeva napada na djecu, pa su stanovnici Londona digli uzbunu.

Independent javlja da je u području kanala Regent’s u krošnjama drveća uočeno 30-ak primjeraka. Prvi bliski susreti zabilježeni su još 1990-ih, no navodno im se broj naglo povećao posljednjih mjeseci.

Neki roditelji boje se da bi im zmije mogle zadaviti djecu.

'Ako mogu ubiti male životinje, sigurno mogu zadaviti i malu djecu', izjavila je za Daily Star majka troje djece Sylvia Taylor. Njezinu hipotezu bez ikakve skepse i zdravog odmaka ponavljaju redom svi tabloidi pa čak i neke ozbiljnije novine.

Britanci, koji kao i ostatak svijeta nisu rezistentni na teorije zavjera, ispredaju razne urbane legende o tome kako su europske udavke stigle na obale Regent'sa. Prema jednoj od popularnijih, u prirodu ih je pustila obrazovna agencija Inner London Education Authority u sklopu tajnog znanstvenog eksperimenta. Što drugo nego ludi znanstvenici i neki opasan, tajni državni eksperiment?

Inače, bjelica je još poznata kao Eskulapova, odnosno Asklepijeva zmija. Ovaj naziv dolazi od starogrčkog boga Asklepija. Simbol je medicine, a stari Grci i Rimljani vjerovali su da ju je zdravo imati kraj sebe pa su je držali u blizini svojih domova. Prema mitu, bila je omotana oko Asklepijeva štapa, no on se ne smije zamijeniti s Hermesovim krilatim štapom s dvije zmije. Nema poznatih slučajeva da je ikada ubila ijedno dijete. U našim krajevima smatra se vrlo korisnom zmijom koja jede glodavce i otrovnice.