ZNANSTVENA DIPLOMACIJA

'Jučer smo se borili za opstanak, a danas govorimo o brendu nacije'

  • Autor: Petra Sjauš
  • Zadnja izmjena 02.03.2012 08:54
  • Objavljeno 02.03.2012 u 07:00
joško klisović

joško klisović

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Njemačka politička zaklada Hanns Seidel i Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih i europskih poslova organizirali su u četvrtak okrugli stol na temu 'Znanstvena diplomacija – imidž i bredniranje', s ciljem razmjene iskustava hrvatskih i međunarodnih stručnjaka u području znanstvene diplomacije, važnog faktora u ostvarivanju međunarodnog dijaloga i partnerstva

Znanstvena diplomacija razvila se u uvjetima ubrzanih promjena u svijetu, poput nastanka novih država koje danas prolaze transformaciju i demokratizaciju, a nezaustavljiv proces globalizacije doveo je do nezapamćenog generiranja informacija. Upravo u takvim uvjetima djeluje znanstvena diplomacija koja sinergijom znanosti i tehnologije pronalazi nove kanale suradnje i komunikacije među državama.

Akademski potencijal u tom je smislu sofisticirani identitet koji naciji daje novu i kompleksniju dimenziju, stoga znanost možemo smatrati 'soft' diplomacijom.

Bernd Fischer, veleposlanik SR Njemačke u Hrvatskoj je naglasio ovom prilikom kako je svaka diplomacija uspješna ako ostvari 'win-win' situaciju, a u slučaju Njemačke i Hrvatske, to je svakako tako.

'Hrvatska je sada predvodnik regije Zapadnog Balkana i važno je omogućiti uzlet i rast', dodao je Fischer

Joško Klisović, zamjenik ministrice za vanjske i europske poslove je rekao kako smo se 'do jučer borili za opstanak i za suverenitet, a danas već pričamo o sofisticiranim stvarima kao što je imidž, ali i brend nacije'.

'Prvo što moramo učiniti jest spoznati sebe pa ćemo tek onda vidjeti kako želimo da nas i drugi percipiraju', naglasio je Klisović

'U cijelom tom procesu ključna je uloga znanosti, kako ne bismo izgubili tlo pod nogama i kako ne bismo stvorili neku umjetnu realnost. Zato je znanost bitna jer ima ulogu korektivnog faktora', dodao je Klisović i naglasio kako će MVEP ozbiljno pristupiti brendiranju, prilikom čega će uključiti i civilno društvo, i nevladine udruge i građane.

Joseph Mifsud
, predsjednik Euromediteranskog sveučilišta (EMUNI) i ujedno bivši ministar vanjskih poslova Malte, naglasio je kako preferira termin 'akademska diplomacija', a ne znanstvena. Akademska i znanstvena suradnja potiče uspostavu i poboljšanje odnosa država, potičući i trasirajući službeni dijalog. Kako bi što bolje argumentirao važnost akademske diplomacije, Mifsud je kazao kako 'članovi akademske zajednice nemaju problema sjediti jedan pored drugog i surađivati neovisno o zemlji iz koje dolaze', za što najbolji primjer pružaju izraelski i palestinski znanstvenici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi