AMERIČKI SENAT:

JPMorgan skrivao gubitak od 6,2 milijardi dolara

15.03.2013 u 11:37

Bionic
Reading

Komisija američkog Senata optužila je investicijsku banku JPMorgan Chase da je pokušala sakriti gubitak u iznosu od 6,2 milijarde dolara, koji je prošle godine skrivio bankovni trgovac Bruno Iksil, poznatiji pod nadimkom 'Londonski kit'

Senatski istražni pododbor zaključio je da je JPMorgan obmanuo ulagače i zanemario rizike.

Banka je priopćila da je 'opetovano priznala greške', ali i da su njezini 'viši upravitelji djelovali u dobroj namjeri'. JPMorgan dodao je da uprava 'nikada nije namjeravala nikoga obmanuti'.

Bruno Iksil, bankovni trgovac u središtu skandala, nazvan je 'Londonski kit', jer su njegove financijske transakcije bile toliko velike da su imale moć pomicanja tržišta.

Iksil je naposljetku dobio otkaz.

'Otkrili smo trgovinsku operaciju koja je nadilazila granice rizičnog poslovanja i uključivala skrivanje gubitka, izmicanje nadzoru i pogrešno informiranje javnosti', rekao je Carl Levin, predsjednik pododbora, koji je član Demokratske stranke.


Senatsko izvješće sugerira da su viši menadžeri, uključujući izvršnog šefa Jamiea Dimona, bili upoznati s golemim gubicima banke, ali su za propuste u nadzoru koji je omogućio najvećoj državnoj banki da se upusti u takve rizike krivili državne nadzornike.

Banka je 'prokockala milijarde dolara kroz rizično i egzotično trgovanje, a potom je namjerno sakrila svoje gubitke od ulagača i javnosti pokazujući potpuno nepoštovanje za procedure upravljanja rizikom i regulatornog nadzora', rekao je republikanski senator John McCain.

Komisija će u petak o gubicima ispitati čelnike banke i državne regulatore.