TUĐMAN O SMJENI

Jović je hrvatske generale uspoređivao s mafijašima

02.10.2014 u 19:22

Bionic
Reading

Savjetnik predsjednika Josipovića Dejan Jović zbog teksta u znanstvenom časopisu Fakulteta političkih znanosti 'Politička misao', ostao je bez svoje funkcije na Pantovčaku. Razljutio je i neke političare'

Jović je ustvrdio da su referendumi o nezavisnosti u bivšoj Jugoslaviji, osim crnogorskog iz 2006., bili vrlo neliberalni. 'Možda su bili 'demokratični' ako se pod 'demokracijom' podrazumijeva samo utvrđivanje koga ima više, a koga manje. No liberalni sasvim sigurno nisu bili, jer nije bilo dovoljno slobode da bi svatko bez opravdanog straha od drastičnih posljedica mogao reći točno ono što misli. Nije bilo dovoljno slobode. A nema je ni danas. Agresivnost i nasilje bile su glavne karakteristike naših referenduma o nezavisnosti', iznio je svoj stav Dejan Jović.

Predsjednik Ivo Josipović potvrdio je da je smijenio Jovića. 'Ja sam jučer rekao da se duboko ne slažem s tom izjavom, riječ je o izjavi koja je naravno štetna, koja je pogrešna i ja sam već donio odluku o razrješenju gospodina Jovića', obznanio je predsjednik Josipović. Jovićeve tvrdnje komentirali su i saborski zastupnici. Nezavisna Jadranka Kosor ističe da je riječ o nesmotrenoj i neprihvatljivoj izjavi koja nije utemeljena na povijesnim činjenicama.


'Referendum kao dodatni mehanizam raspisan je upravo za to da bi se vrlo jasno ugradila volja naroda, dakle i bez referenduma su se ti procesi mogli odvijati. Međutim, sad se vidi kako je odluka predsjednika Tuđmana bila dugoročno povijesna i naravno državnička. Prema tome, te izjave su apsolutno neshvatljive i treba ih na svaki način odbaciti', rekla je Kosor.

Sin prvog predsjednika Franje Tuđmana Miroslav, smatra da je teza Dejana Jovića potpuno promašena, a osvrće se i na izjave iz 2007. gdje tvrdi da će tranzicija završiti onda kada ponovno komunističke stranke i čak isti ljudi dođu ponovno na vlast- to su njegove riječi. A s druge strane, on je tada izjavio, da kada pogledate slike hrvatskih generala ne možete znati jesu li to pripadnici mafije ili pripadnici države. Prema tome, radi se o jednom kontinuiranom političkom uvjerenju.', zaključuje Tuđman.

I jedan od aktera tog vremena Vladimir Šeks osudio je Jovićeve izjave. 'Za Dejana Jovića su već dugo vremena bili veliki prigovori na njegove razne političke prigovore koji su se odnosili na raspad Jugoslavije. Teze koje su značile reviziju moderne povijesti. Josipović je to sve tolerirao, on je uvijek iznosio stajalište da on (Jović) iznosi vlastite prosudbe i političke stavove, ali ne oni se ne mogu odijeliti od predsjednika', misli Šeks. No sada je, smatra, Jović naštetio Josipoviću u kampanji pa ga je ovaj smijenio.