HDZ-OVA POBUNA ZBOG MATURE

'Jovanović se umjesto obrazovanjem bavi Mamićem'

28.05.2013 u 11:52

Bionic
Reading

Nakon što su stanku na početku saborske sjednice HDZ-ovci zatražili jučer, isto su ponovili i danas. Jučer im je trn u oku bio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović zbog izjava o Ustavnom sudu, a danas su mu zamjerili greške koje su se događale na državnoj maturi

U HDZ-u, naime, smatraju da je skandalozno što su učenici jučer, umjesto eseja, na državnoj maturi dobili pitanja iz hrvatskog jezika. Time se učenicima poremetio plan učenja i to u jednom razdoblju velikog iščekivanja i napetosti, smatra HDZ-ov Željko Reiner.

'Držimo da je to što se dogodilo sramota za cijeli školski sustav. Maturanti se, naime, mjesecima moraju pripremati za ove ispite o kojima im ovisi budućnost. Oni strepe, iščekuju, brinu se, a onda iz jednog suhoparnog priopćenja dan ranije doznaju da će njihov ispit za koji su se pripremali biti jednog drugog dana. Nemojmo se zavaravati, to će sasvim izvjesno utjecati na uspjeh mnogih od njih na maturi', kazao je Reiner

Iako je kazao da HDZ nikoga ne želi prozivati za odgovornost, pa ni resornog ministra Jovanovića, Reiner ipak nije mogao prešutjeti njegovo ime.

'Držimo da bi se ministar, umjesto da se bavi, primjerice, Mamićem kojem je poručio da si pljune u lice ili pak vrijeđanjem sudaca Ustavnog suda i komentiranjem presuda Ustavnog suda trebao baviti onim što bi mu trebala biti osnovna zadaća, a to je školstvo i obrazovanje. A očito je da se time ne bavi', kazao je Reiner, zapitavši se zašto nije bilo isprike zbog onoga što se dogodilo maturantima.

'Skrećem vam pozornost da se tu ne radi samo o 30-ak tisuća učenika, nego se radi o puno širem krugu ljudi. Jer većina njih ima i oca i majku, mnogi imaju djedove i bake. Dakle, mi govorimo o preko četvrt milijuna hrvatskih građana koje je ovaj događaj itekako pogodio. Koliko strepnje, koliko iščekivanja, koliko razočaranja za preko četvrt milijuna hrvatskih građana. Mislimo da je najmanje što možemo učiniti da ovdje u Saboru progovorimo o tom neodgovornom poigravanju ljudskim sudbinama', zaključio je Reiner.

Reineru je odmah odgovorio predsjedavajući Nenad Stazić. 'Troje koordinatora koji su krivi za ovo smijenjeno je sa svojih dužnosti, prema tome, konzekvence su povučene.  Naravno da nikom ne može biti drago što se to dogodilo, ali nemoguće je povezivati sada odgovornost Vlade ili ministra za grešku troje koordinatora', kazao je Stazić.