BJELIŠ ČEKAO REAKCIJU

Jovanović predlaže da fakulteti dugove vrate u ratama

08.05.2014 u 15:07

Bionic
Reading

Nakon drugostupanjskog rješenja Porezne uprave prema kojem tri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu moraju platiti dug od skoro 40 milijuna kuna za autorske i ugovore o djelu 2009. godine, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš poziva na dijalog i dogovor jer, kako kaže, nikakvih utaja poreza nije bilo

Glazbena akademija, Kineziološki i Građevinski fakultet duguju skoro 40 milijuna kuna, a problem je i na Ekonomskom fakultetu čiji iznos duga još nije utvrđen. Dug je nastao jer Porezna uprava tumači kako autorski rad treba biti dio plaće i da ga je tako trebalo platiti, a ne autorskim honorarima i ugovorima o djelu. 'Mi smo na to upozoravali', rekao je rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš.

'Kada smo imali intenzivnu komunikaciju, nismo došli ni do kakvog ozbiljnog zaključka, nismo dobili relevantne i pouzdane odgovore na naša pitanja od strane Porezne uprave i samog Ministarstva financija, niti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, nego je to sve ostalo u iščekivanju', rekao je Bjeliš

'Nema subjekta krivca, problem je u otvorenom pristupu u zakonodavstvu, stvari se nisu definirale, sustav je neuređen. S naše strane i sa strane državnih organa na različite načine interpretirale su se iste stvari', jasan je Bjeliš.

'Moramo upozoriti da nikakvih utaja poreza nije bilo, nikakvih utaja bilo čega nije bilo, nikakvog djelovanja koje bi trebalo izazvati bilo čiju sumnju u normalnu i odgovornu djelatnost', rekao je Bjeliš.

Rektor u odlasku potvrdio je da je krim-policija od njega zatražila dostavu svih honorarnih ugovora sklopljenih sa zaposlenicima sveučilišnih službi unazad tri godine, njihovu evidenciju o prisutnosti na radu te obrazac kojim se potvrđuju ukupna primanja zaposlenika.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović kaže da je Porezna uprava ustrajna u tome da se autorski rad ne može plaćati honorarima, i da se na rješenju radi.

'Mi se kao ministarstvo nadamo da ćemo naći rješenje. Nikakva sudbina fakulteta nije dovedena u pitanje. Pretpostavljam da se kroz nekakvu obročnu otplatu taj dug može vratiti. Fakulteti imaju vlastite prihode', rekao je Jovanović.

No rektor Zagrebačkog sveučilišta smatra da fakulteti nemaju dovoljno novca za otplatu tog duga, i ako će se ta cifra u konačnici morati podmiriti, to bi moglo ozbiljno naštetiti radu tih fakulteta. 'Ja rješenje nemam, ali pozivam na dijalog i zajedničko rješavanje problema', zaključio je Bjeliš.
331142,327589,292827,270006