TRG MARŠALA TITA

Jovanović i Tomić šalju razglednice, a Mrak Taritaš optužuje

29.06.2017 u 13:03

Bionic
Reading

Saborski zastupnici SDP-a Željko Jovanović i Damir Tomić u četvrtak su, reagirajući na najavu promjene imena Trga maršala Tita u Zagrebu, priredili prosvjednu akciju u kojoj će obići ulice i trgove koji nose ime Josipa Broza Tita na širem riječkom području te poslati razglednice onima koje drže odgovornima kako bi ih, kažu, upozorili na štetnost takve promjene.

Željko Jovanović je u izjavi za novinare na Titovom trgu u Rijeci ustvrdio da će se,  'dok nam živo srce bije', protiviti povratku puzajućeg fašizma i negiranja tekovina antifašizma u Hrvatskoj".

"Maršal Tito je bio vođa jednog od najuspješnijih antifašističkih pokreta u Europi, zahvaljujući kojem je Hrvatska bila na pobjedničkoj strani u Drugom svjetskom ratu i ne možemo dopustiti da se na ovaj način pokušava rehabilitirati fašizam i time ugrozi moderna Hrvatska", ustvrdio je.

Jovanović je najavio da će obići Lovran, Opatiju i Matulje gdje su trgovi i ulice s imenom Josipa Broza Tita i s tih lokacija poslati 37 razglednica Milanu Bandiću, Bruni Esih, Zlatku Hasanbegoviću, Andreju Plenkoviću, Gordanu Jandrokoviću i Kolindi Grabar Kitarović, u ime 37 saborskih zastupnika SDP-a te u znak 37 godina od smrti Josipa Broza. 

Zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, koji je najavio promjenu imena trga, poručio je da je ustavnom odlukom iz 2006. utvrđeno da se ni jedna ulica ili trg ne smiju preimenovati bez izjašnjavanja građana koji tamo žive. Jovanović je pozvao sve građane koji žive u mjestima s ulicom ili trgom Josipa Broza Tita da pošalju razglednice onima kojima ih danas šalju on i Tomić te da na razglednicama napišu "Smrt fašizmu, sloboda narodu".

Damir Tomić je ustvrdio da se "puzajuća fašizacija ne događa samo u Hrvatskoj, nego i u zemljama okruženja".

"Naši vlastodršci imaju vrlo dobre odnose s čelnicima zemalja u kojima se događaju takvi procesi, kao što su Viktor Orban ili četnik Aleksandar Vučić. Ovdje smo da štitimo ne Josipa Broza Tita, nego tekovine antifašizma. Opet dolazi vrijeme kad će biti - ili mi ili oni, ili si fašist ili antifašist, nema sive zone", ustvrdio je Tomić.

Mrak Taritaš: Bandić prodao Trg maršala Tita za većinu u Gradskoj skupštini

Anka Mrak Taritaš, zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, kazala je u četvrtak nakon neuspjele konstituirajuće sjednice Gradske skupštine kako je gradonačelnik Milan Bandić "prodao Trg maršala Tita za čisto politikantstvo i većinu u skupštini".

Mrak Taritaš je nakon neuspjele konstituirajuće sjednice u društvu Brune Esih izjavila da se ona i Esih ne slažu oko nekih stvari i da se to jasno komuniciralo u predizbornoj kampanji.  

U ovom gradu ima puno građana koji se loše osjećaju jer će se promijeniti ime trga koji ima svoje ime već 72 godine, rekla je i upitala se zašto se nakon 72 godine preko noći mijenja ime te da se ne slaže s tim i protiv čega će glasati.

Mislim da to nije dobro i u tome ću biti dosljedna , naglasila je. Trebalo je biti dosljedan i reći "neću prodati Trg maršala Tita za pet glasova u Gradskoj skupštini, ocijenila je. Podsjetila je da je gradonačelnik govorio da je promjena tog trga tema referenduma i da je nakon toga poručio da to ipak nije tema, kazavši "da to nije vjerodostojnost".  

Ali ako ćemo se složiti da treba riješiti otpad u Gradu Zagrebu, riješiti promet, jednosmjensku nastavu, možemo se složiti i dići ruke, dodala je. Projekti koji su važni u Gradu Zagrebu važni su za naše građane bez obzira kako će oni birati, rekla je. Način na koji je gradonačelnik Bandić prodao Trg maršala Tita je način da ga je prodao za čisto politikanstvo i većinu u Gradskoj skupštini, ocijenila je Mrak Taritaš

  • +10
'Krug za trg' godinama se borio za promjenu imena Trga maršala Tita. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Ocijenila je da je bilo dovoljno vremena da  se svi dogovore, ali očito je da dogovori nisu bili tako jednostavni, smatra Mrak Taritaš koja je u Gradsku skupštinu izabrana na listi SDP-a i HNS-a čija je bila i kandidatkinja za gradonačelnicu, ali je u međuvremenu napustila HNS nakon što je ta stranka odlučila koalirati s HDZ-om na državnoj razini.