TREBA PITATI GRAĐANE

Peđa Grbin objasnio zašto Bandić ne smije promijeniti ime Titova trga

29.06.2017 u 11:00

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin tvrdi da Milan Bandić i dvojac Esih/Hasanbegović ne mogu promijeniti ime Trga maršala Tita, ili uopće bilo koje ulice, bez prethodnog mišljenja građana koji žive na datoj lokaciji.

Kao što je poznato preimenovanje Trga maršala Tita postalo je krucijalno za formiranje nove većine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini nakon izbora odnosno riječ je o uvjetu Liste Brune Esih bez kojega uopće ne žele razgovarati o suradnji.   

Grbin sada 'muti vodu' i tvrdi da se trg me može tek tako preimenovati. 

"Prije nego Milan Bandić i aspirant na mjesto predsjednika Odbora za imenovanje ulica i trgova u Zagrebu Hasanbegović nastave s preimenovanjima, skrenuo bih im pozornost na članak 9. stavak 1. Zakona o naseljima ("Narodne novine", broj 54/88.), ali i odluku Ustavnog suda od 22. veljače 2006. godine.

Naime, naš Ustavni sud kaže: "U postupku izmjene imena naselja, ulica i trgova, građanima s područja na kojem se izmjena obavlja mora biti omogućeno izjašnjavanje o prijedlozima takvih izmjena, kroz oblik mjesne samouprave koji omogućuje odredba članka 133. stavka 4. Ustava. ... Propust pribavljanja mišljenja građana koji prebivaju na području ... kojem se ... predlaže promijeniti ime, bila bi osobito teška povreda prava na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu zajamčenu člankom 132. Ustava.".

Što znači da bez konzultiranja građana nećete mijenjati imena ulica i trgova kako vam padne na pamet. Link na odluku Ustavnog suda možete pronaći ovdje", napisao je Grbin na Facebooku.