U KUĆI CVIJEĆA

Jovanka želi biti pokopana uz Tita

27.09.2013 u 10:52

Bionic
Reading

Jovanka Broz, udovica nekadašnjeg doživotnog predsjednika Jugoslavije (SFRJ) Josipa Broza Tita, zatražila je da bude pokopana pokraj njega u Kući cvijeća, pišu beogradski listovi 'Blic' i 'Večernje novosti' u izdanjima od petka. 'Sestre Nada i Zora te pisac Žarko Jokanović posljednji su s kojima je razgovarala, a povjerila im je kako bi voljela da je pokopaju u Kući cvijeća, pokraj supruga Josipa Broza Tita', navodi 'Blic'.

List piše kako u Vladi Srbije traže rješenje da 'Jovanki ispune želju i tako isprave bar dio velike nepravde'. I 'Večernje novosti' tvrde kako je do dopredsjednika vlade Rasima Ljajića i generalnog tajnika srbijanske vlade Veljka Odalovića 'u četvrtak stigla molba Jovanke Broz da bude pokopana pokraj Tita, u Kući cvijeća'. Nakon što joj se zdravstveno stanje u srijedu znatno pogoršalo, Jovanka Broz priključena je na aparat za umjetno disanje, a u takvim slučajevima liječnici izbjegavaju davati prognoze.

'Gospođa Broz u ovom trenutku nije životno ugrožena, ali s obzirom na njezinih 90 godina i na to da više od mjesec dana leži u bolnici, sve bi, nažalost, moglo ići u tom pravcu', rekao je 'Večernjim novostima' ravnatelj Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić. 'To stanje u svakom slučaju nije dobro', kaže Ristić, objašnjavajući kako je slabljenje funkcije pluća 'u najvećoj mjeri posljedica godina gospođe Broz i toga što je dugo zanemarivala svoje zdravlje, ali i činjenice da već dugo leži u krevetu'.

Titova udovica ima i rak kože, ali liječnici tvrde da taj karcinom za Jovanku ne može biti fatalan, pišu 'Večernje novosti'. Jovanka Broz smještena je u Urgentni centar 23. kolovoza u teškom zdravstvenom stanju i polusvjesna. Od Titove smrti 1980. živi povučeno, u skoro potpunoj izolaciji u beogradskom naselju Dedinje.

List 'Blic' je u feljtonu nedavno prenio njezinu ispovijest Žarku Jokanoviću o zajedničkim godinama provedenim uz Tita i tihom političkom progonu kojem je bila izložena, da bi nakon Titove smrti završila, praktički, u kućnom pritvoru. S Titom je bila u braku od 1952. do njegove smrti 1980. Imala je čin potpukovnice JNA. U srpnju 2009. tadašnji ministri unutarnjih poslova Ivica Dačić i socijalne skrbi Rasim Ljajić predali su Jovanki Broz osobne dokumente, putovnicu i osobnu iskaznicu, koje nije imala gotovo tri desetljeća.