TITOVO NASLJEĐE

Jovanka se boji da će umrijeti prije kraja ostavinske rasprave

06.01.2012 u 13:08

Bionic
Reading

Jovanka Broz, udovica nekadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, iznimno je zabrinuta da će se ostavinska rasprava o podjeli Titove imovine toliko razvući da ona neće dočekati završetak rasprave, izjavio je za beogradske Večernje novosti' od petka srbijanski ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić

'Rekao sam joj da će, ako se to dogodi, predstavljati veliku nepravdu', rekao je Ljajić, koji je, kako kaže, s Jovankom Broz u relativno čestom kontaktu. Ljajić je, navodi se, nekadašnjoj prvoj dami Jugoslavije među prvima čestitao Novu godinu, pozvonivši joj pred vilom u kojoj živi, dan prije dočeka, s velikom košarom cvijeća u rukama.

'Nije se iznenadila, jer smo relativno često u kontaktu i uvijek je posjetim za novogodišnje praznike', kaže Ljajić te navodi da su razgovarali oko sat i pol, i to uglavnom o ostavinskoj raspravi.

Ostavinska rasprava započela je na zahtjev Titova sina Žarka, 14. prosinca 1983. godine, a nasljednici su do sada uspjeli samo naplatiti autorska prava od Titovih knjiga, pri čemu je svatko dobio ondašnjih četiri tisuće njemačkih maraka. Odluku o podjeli imovine, koju od početka osporava Jovanka Broz, sud je donio 1989. godine.

Srbijanski ustavni sud proglasio je 2000. godine neustavnim zakon o upravljanju stvarima u društvenom posjedu koje su imovina Josipa Broza, nakon čega je otvoren novi postupak u kojemu je iznova trebalo utvrditi što su osobne stvari nekadašnjeg predsjednika SFRJ.

Ročište, na kojemu je predstavljen popis Titove imovine na gotovo 380 stranica, održano je krajem prosinca, a uslijedilo je nakon što je postupak ostavinske rasprave nastavljen krajem listopada nakon stanke duge više od 20 godina. Nastavak ostavinske rasprave očekuje se sredinom veljače.