BIOGRAF JOKANOVIĆ

Jovanka će otkriti Titove tajne, brzo se oporavlja!

10.09.2013 u 11:15

Bionic
Reading

Beogradski pisac i intelektualac Žarko Jokanović, kojem je Jovanka Broz (89) otkrila mnoge misterije zajedničkog života s doživotnim predsjednikom Jugoslavije Josipom Brozom Titom, kazao je u razgovoru za Agenciju Anadolija (AA) da je nekadašnja prva dama Jugoslavije dobro i da se uspješno oporavlja nakon što je 23. kolovoza primljena u beogradsku bolnicu zbog lošeg zdravstvenog stanja

Čovjek koji je nedavno objavio feljton posvećen životu Jovanke Broz, a koji je izazvao mnogo pažnje na Balkanu, ističe da svakodnevno odlazi u posjet Titovoj supruzi.

'Ona je potpuno bistrog uma, priča, čak se i našalimo... Ona je veliki borac. Neshvatljivo je ovim mlađim generacijama kako netko ostaje borac i u najtežim situacijama. Siguran sam da će ona dobiti i ovu bitku! Dosta joj znače ti pozdravi koje joj prenosimo, dosta joj znači to zanimanje javnosti, domaće i strane, koje je podjednako veliko u svim dijelovima naše nekad zajedničke domovine', započinje razgovor za AA Jokanović.

Brozova je, dodaje, dosta bolje u odnosu dane kada je primljena u bolnicu.

'Vjerujem da će to liječenje trajati još neko vrijeme', smatra Jokanović, koji nije želio prognozirati kad bi Jovanka Broz mogla napustiti beogradsku bolnicu.

Kaže kako joj se javljaju 'sa raznih strana' i da joj svi nude pomoć.

'Njoj svaki pozdrav i svako zanimanje, kako kaže, grije dušu. To je za nju veliki poticaj u ovim teškim trenucima koje proživljava. To je i velika satisfakcija nakon svega što je prošla i prolazi proteklih 36 godina', rekao je.

Zajedno s potpredsjednikom Vlade Srbije Rasimom Ljajićem i bliskim rođacima Jovanke Broz angažirao se na saniranju vile u kojoj je prva dama donedavno živjela.

'Kuća u kojoj je ona živjela treba što hitnije renoviranje, da se Jovanka ima zapravo gdje vratiti iz bolnice. U ovim uvjetima to je apsolutno nemoguće. To je jedna ruina nedostojna ljudskog življenja, to je velika bruka i sramota ove države što je to dozvolila. Mi smo se na sastanku kod Rasima Ljajića usuglasili da se to mora ubrzati. Već narednih dana, mislim, bit će i nekih rješenja u tom smjeru. Ali, dok ne budemo sigurni, dok ne vidimo da se tu nešto i mijenja, nećemo vjerovati. Nju su, naime, mnogo puta ranije varali. Ona 33 godine živi u privremenom smještaju. I ono što ja mislim da ova država minimalno treba učiniti za Jovanku Broz, jest da joj osigura trajni smještaj. Znači, treba se trajno riješiti njen stambeni problem', kazao je za AA Jokanović.


Dodaje kako je velika sramota Srbije što 'žena koja je prvoborac, veliki antifašist, nosilac Partizanske spomenice, dva Ordena za hrabrost i Ordena zasluga za narod i potpukovnik po činu, nema ništa'.

'Da ništa drugo nije uradila, sramota je da ona bude jedini borac antifašist koji nema nijedan kvadrat svojeg stambenog prostora', ističe Jokanović.

Početkom listopada bit će objavljena Jokanovićeva knjiga u kojoj donosi prvu i cjelovitu Jovankinu ispovijest o njezinom životu. Knjiga će se pojaviti na tržištu cijele bivše Jugoslavije.

Pitali smo ga hoće li Jovanka Broz otkriti sve Titove tajne.

'Jovanka, svakako, zna mnoge Titove tajne, zna mnoge tajne tog vremena i to znanje tajni tog vremena je u mnogome prouzročilo njezin progon. Pričali smo i o tim tajnama. Tih tajni koje zna Jovanka Broz plašili su se njezini mučitelji i progonitelji iz tadašnjeg državnog vodstva, prije svega brinući za svoje fotelje, položaje... Ona je dosta toga ispričala, sve će to biti u knjizi koju ćemo uskoro izdati', potvrdio je Jokanović.