INTENZIVIRA LI SE RAD NA PANTOVČAKU?

Josipovićevi savjeti i vijeća sada zasjedaju tek svakih 3 do 6 mjeseci

10.09.2012 u 12:56

Bionic
Reading

Je li današnja sjednica Vijeća za socijalna pitanja u Uredu predsjednika uvod u novi Josipovićev aktivizam na unutarnjopolitičkom planu? Naime, činjenica jest da je predsjednik Josipović neposredno nakon konstitucije Ureda na Pantovčaku ambiciozno krenuo s radom Savjeta za gospodarska pitanja i Vijeća za socijalnu pravdu. Tijela su se u početku očitovala o mnogim potezima Vlade Jadranke Kosor, a onda je aktivizam zamro

Predsjednik Ivo Josipović ponovo aktivira svoja zaboravljena vijeća i savjete s kojima je ambiciozno krenuo u predsjednički mandat. Kada je tek konstituirao svoj Ured na Pantovčaku, neki su ga analitičari optuživali da stvara paralelnu vladu, jer je žestoko kritizirao rad ministara i samu tadašnju premijerku Jadranku Kosor, a onda je opseg rada vijeća tijekom prvih mjeseci rada Vlade Kukuriku koalicije znatno splasnuo.

Nakon što je vlast preuzela Kukuriku koalicija predsjedniku Josipoviću kao da je pao entuzijazam te je mandat uveo u protokolarne okvire obilazeći škole i fakultete te se uglavnom bavio vanjskom politikom. Zadnjih tjedana, međutim, kao da mijenja fokus svog djelovanja. Nakon otvaranja polemike s Miloradom Pupovcem, znakovitih 'napetosti' na potezu Banski Dvori - Pantovčak, uslijedili su sastanci sa sindikalnim vođama, a danas zasjeda i Vijeće za socijalna pitanja. Je li i to znak novog Jospovićevog aktivizma?

Sjednica Vijeća za socijalnu pravdu u ponedjeljak posvećena je problematici civilnih žrtava rata u Republici Hrvatskoj. Posljednji sastanak ovoga Vijeća održan je u svibnju ove godine. Sastanci ovoga Vijeća za socijalnu pravdu kao i onog najpoznatijeg Savjeta za gospodarstvo znatno su se prorijedili nakon što je vlast preuzela Kukuriku koalicija te su od udarnih vijesti postali tek crtice u priopćenjima iz Ureda predsjednika. Održavaju se svaka tri četiri mjeseca, a sastanka Savjeta za gospodarstvo nije bilo čak deset mjeseci dok nije održan 29. ožujka ove godine.

Prije toga članovi vijeća su se okupili na Pantovčaku u svibnju prošle godine. Posljednji sastanak Vanjskopolitičkog savjeta održan je u ožujku ove godine, prije šest mjeseci. Prilično rijetko, reklo bi se, posebno Savjet za gospodarstvo, s obzirom na to da se država nalazi u teškoj gospodarskoj situaciji.

O sastanku u ožujku ove godine objavljeno je tek šturo priopćenje na službenim stranicama: 'Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović održao je 9. sastanak Savjeta za gospodarstvo na kojemu su Željko Ivanović, direktor i glavni urednik Magazina Banka i prof. dr. sc. Ivo Bićanić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održali izlaganje na temu 'Novi pristupi i nove mogućnosti gospodarskog rasta'.

Ako sada dođe do ponovnog aktiviranja gotovo zamrlih savjeta i vijeća, bit će i to nesumnjivo znak da se Josipović želi aktivnije uključiti u kreiranje dnevne politike i ponovo želi biti njezin bitan faktor.