ODNOSI SA SUSJEDIMA

Josipović zavladao naslovnicama u regiji

19.02.2010 u 12:15

Bionic
Reading

Inauguracija trećeg hrvatskog predsjednika privukla je golemu pozornost medija u regiji - Ivo Josipović glavna je vijest u Sloveniji, BiH i na Kosovu

Jučerašnja inauguracija novog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića izazvala je dosta medijskog zanimanja u Sloveniji, a slovenski mediji u petak najviše prostora posvećuje izjavama predsjednika Danila Tuerka nakon prvog susreta s novim hrvatskim kolegom, naglascima iz Josipovićeva inauguracijskog govora te analitičkim ocjenama o tome kako će smjena na Pantovčaku djelovati na hrvatsko-slovenske odnose.

Delo: Ugledan i miran legalist

Ljubljansko "Delo" iz inauguracijskog govora izdvaja predsjednikov navod da je razvoj dobrih odnosa sa susjednim državama i zemljama u regiji hrvatski strateški interes i jedan od prioritetnih ciljeva vanjske politike koju će zastupati, te da u odnosima sa susjednim državama treba riješiti sva otvorena pitanja, od onih koji se tiču granice, pa do onih povezanih s posljedicama rata. Josipović je Hrvatima obećao bolju i drukčiju državu, navodi "Delo" koje novog hrvatskog predsjednika opisuje kao "uglednog i smirenog legalista" koji će "odlučno nastaviti započete demokratske preobrazbe i put prema euroatlantskim integracijama". S druge strane, navodi vodeći slovenski list, on sva svoja obećanja neće moći realizirati i to zbog "političkih, a u zadnje vrijeme i ekonomskih" poremećaja.

Što se tiče odnosa u vanjskoj politici, navodi "Delo", i djelovanje Stjepana Mesića pokazalo je da unatoč ustavnim ograničenjima hrvatski predsjednik ni na tom planu nema "ulogu fikusa", iako će se uglavnom posvetiti domaćim zadaćama.

"Hrvatsku državnu administraciju čeka velik posao na oporavku posrnulog gospodarstva, reformama i pregovorima s Europskom unijom. Ali i na sređivanju odnosa sa susjedima. No, ovaj put ne sa Slovenijom nego sa Srbijom", piše list.

Dnevnik: Hrvatska dobila predsjednika-borca

Što se tiče EU-a Hrvatska "nikad nije bila bliže cilju" i ima veliku priliku za uspjeh, pa je "jedino pitanje hoće li novi tandem Josipović-Kosor znati, svaki na svom području, iskoristiti ovu veliku šansu. Potrebno je naime iskoristiti plimu "novog i drukčijeg vremena koje simbolizira upravo novi predsjednik Josipović", navodi vodeći slovenski list.

Ljubljanski "Dnevnik" navodi pak da je Hrvatska s Josipovićem dobila "predsjednika-borca" i to borca protiv korupcije i za ljudska, socijalna i građanska prava što simbolizira njegov moto o novoj pravednosti.

Josipović će "nastaviti pozitivni trend" u odnosima sa Slovenijom, iznijeli su u svojim ocjenama za "Dnevnik" slovenski analitičari i politički lobisti.

"Novi je hrvatski predsjednik pristaša teze da u međunarodnim odnosima što prije treba doći do rješenja", izjavio je za "Dnevnik" Božo Dimnik, hrvatski počasni konzul u Kopru i prijatelj bivšeg predsjednika Mesića. "Josipović nije sklon napetostima i njegov je dolazak na predsjedničko mjesto u znaku pozitivnih očekivanja", rekao je Dimnik koji dodaje da će novi predsjednik "sigurno podupirati aktivnosti vlade, osobito na početku", te da će odnosi Ljubljane i Zagreba, pa i zbog arbitražnog sporazuma što su ga potpisali premijeri, ići uzlaznom linijom.

Politolog Milan Brglez izjavio je za isti list kako je Hrvatska arbitražnim sporazumom dobila pozitivan poen i da je sada na redu da isto pokuša i Slovenija, ali od novog hrvatskog predsjednika ne očekuje neki poseban proboj u odnosima s Ljubljanom. "Nastavit će se pozitivni trend, ali nešto više od toga ne treba očekivati", rekao je Brglez.

S druge strane, nekadašnji slovenski veleposlanik u Beogradu a sada vlasnik agencije za politički konzalting i analitičar Borut Šuklje rekao je za "Dnevnik" da je novi hrvatski predsjednik "velika nepoznanica". Bez obzira na ranije izjave, on će se baviti i vanjskom politikom i odnosima u regiji.

Bez obzira što je Josipović kao saborski zastupnik glasovao protiv arbitražnog sporazuma, mislim da će ga kao predsjednik prihvatiti kao činjenicu, ali od njega u pogledu toga "ne treba imati previsoka očekivanja", rekao je Šuklje, dodajući kako očekuje da će glavnu ulogu u odnosima i dalje imati vlade i premijeri obiju država.

BiH: Inauguracija na naslovnicama

'Dobri odnosi sa susjedima jamče mir', citira Oslobođenje na prvoj stranici novog hrvatskog predsjednika uz njegovu veliku fotografiju s odlazećim predsjednikom Stjepanom Mesićem

Najstariji bosanskohercegovački dnevni list kao posebno važne izdvaja i Josipovićeve poruke građanima Hrvatske da se ne smiju bojati, šutjeti i okretati glavu te da se zajednički treba boriti za društvo jednakih prava i šansi. List također prenosi ocjene da će Josipovićevo znanje i iskustvo biti od velikog značenja za restrukturiranje gospodarstva u Hrvatskoj, ali i za očekivani ulazak zemlje u Europsku uniju.

Banjolučke Nezavisne novine na naslovnici pak citiraju Josipovićevo obećanje da se nikada neće umoriti. Taj list kao najznačajnije poruke iz Josipovićeva inauguralnog govora izdvaja one o značaju otkrivanja sudbine nestalih tijekom ratova i na inzistiranju na odgovornosti za počinjene ratne zločine. Iako o inauguraciji novog hrvatskog predsjednika izvješćuje tek na 23. stranici, Dnevni avaz također velikim naslovom izdvaja njegovu poruku kako hrabrost pobjeđuje nepravdu.

Ovaj list važnim cijeni i opredjeljenje novog hrvatskog predsjednika za razvoj dobrosusjedskih odnosa u regiji. Konstatacija da su za Josipovića prioritetne zadaće jačanje odnosa sa susjednim zemljama, najvažnija je i za Glas Srpske, banjolučki list blizak vlasti Milorada Dodika.

Mostarski Dnevni list prenosi pak da je Josipović obećao pravedniju Hrvatsku.

Kosovo: Josipović glavna vijest

Inauguracija novog hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića glavna je vijest kosovskih tiskovnih medija u petak, koji na svojim naslovnim stranicama donose izvješća iz Zagreba, ocjenjujući da je riječ o važnom događaju za regiju na kojem je sudjelovao i kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu.

U četvrtak su i glavni elektronički mediji kao o glavnoj vijesti izvještavali o hrvatskoj predsjedničkoj inauguraciji koja je okupila regionalne čelnike.

Prenoseći dijelove govora novog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića kosovski mediji posebno ističu njegovu spremnost da pridonese što bržoj integraciji Hrvatske u Europsku uniju. Također izdvajaju njegove riječi da Hrvatska treba prijatelje u regiji, Europi i svijetu te isticanje da je razvoj dobrih odnosa sa susjedima i cijelom regijom od strateškog značenja za Hrvatsku kao i da dobri odnosi sa susjedima jamče mir, sigurnost i stabilnost.

Radio televizija Kosova objavila je poseban intervju s kosovskim predsjednikom Sejdiuom iz Zagreba, u kojem je Sejdiu visoko ocijenio dugogodišnje prijateljske odnose Kosova i Hrvatske te zahvalio na stalnoj hrvatskoj potpori Kosovu.

Sejdiu je u Zagrebu imao i više susreta s predsjednicima zemalja regije, koje je ocijenio veoma značajnijim, izdvojivši posebice susret s novim predsjednikom Josipovićem, u kojem je Sejdiu, kako prenosi dnevnik "Express", izrazio spremnost za produbljivanjem suradnje s Hrvatskom na svim područjima posebice izrazivši zanimanje za poslovna ulaganja i pomoć Kosovu na putu ka euroatlanskim integracijama.

Sejdiu je posebice istaknuo dostojanstven ispraćaj s 10-godišnje dužnosti dosadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.