ANKETA JUTARNJEG

Josipović vodi, Vidošević i Bandić izjednačeni

19.09.2009 u 11:33

Bionic
Reading

Milan Bandić, i prije nego što se izjasnio hoće li ili neće ući u predsjedničku utrku, gotovo je izjednačen s drugom dvojicom izbornih favorita koji su već ranije najavili kandidature, Ivom Josipovićem i Nadanom Vidoševićem

Zagrebački gradonačelnik dobio bi između 12,5 i 16,9 posto glasova da su se izbori održali ovog tjedna, kada je Jutarnji list s istraživačkim centrom Mediana, proveo veliko telefonsko istraživanje među 1.000 stanovnika u svim hrvatskim županijama.

Anketa je pokazala da su Josipović, Vidošević i Bandić, s obzirom na pretpostavljenu statističku pogrešku, vrlo izjednačeni te da bi se baš ta trojica, u slučaju da se Bandić kandidira, mogla tijesno tući za ulazak u drugi krug izbora.

Službeni predsjednički kandidat SDP-a, Josipović, i dalje stoji najbolje. Prema rezultatima, osvojio bi najmanje 19,4 i najviše 24,6 posto glasova da građani sada izlaze na birališta.Kandidat vladajuće stranke, Andrija Hebrang, ozbiljno zaostaje za favoritima.

Ispred njega je i Vesna Pusić iz HNS-a (od devet do 12,9 posto glasova), a Hebrang može računati na potporu između 6,6 i 10,1 posto građana. To prolazno vrijeme ne nagovješćuje da bi on mogao proći u završnicu predsjedničke utakmice.

Kandidat IDS-a Damir Kajin i mogući neovisni takmac Dragan Primorac zbili su se na dno ljestvice, s manje od pet posto glasova.

Na odluku birača moglo bi, čini se, presudno utjecati eventualno svrstavanje sadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića uz nekog od kandidata. Naime, Mesić i dalje uživa veliko povjerenje birača, toliko da je 52,8 posto ispitanika odgovorilo kako bi ga opet izabrali kad bi Ustav dopustio njegovu ponovnu kandidaturu.