BUDITE CIVILIZIRANI

Josipović vidi razliku u izbornim programima ali ih ne želi komentirati

02.10.2011 u 16:11

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je danas u Plovaniji, odgovarajući na pitanja novinara, da jest uočio razliku u izbornim programima HDZ-a i ‘Kukuriku koalicije’ u dosadašnjoj predizbornoj kampanji, ali da ih ne može komentirati s obzirom na ustavnu poziciju predsjednika

‘Želim biti potpuno neutralan, što podrazumijeva i nekomentiranje predizbornih kampanja,’ istaknuo je Josipović. Dodao je da se nada kako će građani više preferirati one koji, kako je rekao, ‘jednim civiliziranim ponašanjem nude perspektivu a ne govore o raznim povijesnim događajima ili nekim nerelevantnim stvarima’.

Na upit novinara da komentira izjavu Milorada Pupovca kako je HDZ imao optužnice protiv Merčepa i ostalih još prije tri mjeseca i kako su ih tek sada iznijeli u javnost kao dio predizborne kampanje, predsjednik Josipović je istaknuo kako ne može sa sigurnošću ustvrditi da je to dio nečije kampanje, ali da zna da su ‘optužnice stigle u kolovozu’.

Osvrnušvi se na zamolbu novinara na prijedlog zakona o ništetnosti pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, SFRJ te Srbije, Josipović je kazao kako osobno misli da se njime ne može postići željena svrha. ‘Jasno da je u pitanju jedna politička poruka, s obzirom na to da su se slale optužnice koje nisu slijedile onu proceduru koja je bila dogovorena. No, to nije način rješavanja problema,’ istaknuo je Josipović dodavši kako je pitanje je li zakon u suglasju s međunarodnim pravom. Po njegovim riječima, problematično je to što neće ostvariti svoju funkciju već će izazvati probleme jer, rekao je, ‘neki ljudi koji su na tim optužnicama neće znati, i imat će problema u inozemstvu’.

‘Jedini put je da se sjedne za stol te da se dugoročno dogovori sustav po kojem nitko tko je počinio zločin neće izbjeći pravdi. To je vrlo važno i od toga ne treba odstupiti jer će se, s druge strane, spriječiti da se progon za ratne zločine politizira i koristi u bilo kakve političke svrhe,’ poručio je Josipović.

Komentirajući prekjučerašnje divljanje navijača iz Rijeke i Pule odnosno Armade i Demona kod naplatnih kućica kod Grobnika, Josipović je kazao kako je nažalost problem ponašanja navijača jedan od problema koji tište Hrvatsku.

'Mi imamo zakon o sprječavanju sukoba navijača ali on se uvijek ne poštuje do kraja. To je zapravo još jedan primjer kako u Hrvatskoj imamo dobre zakone koji se ne provode do kraja', zaključio je Ivo Josipović dodavši kako je od iznimne važnosti preventivno djelovati i spriječiti takvo ponašanje navijača. Smatra da je uloga klubova u tom smislu iznimno važna, kao i uloga politike koja, rekao je, mora zagovarati drukčiji pristup sportu.