SLUŽBENI POSJET

Josipović sljedećeg tjedna u Elizejskoj palači

05.10.2012 u 14:03

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravit će sljedeći tjedan u službenom posjetu Francuskoj na poziv francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, što je prvi službeni posjetu Parizu nekog hrvatskog predsjednika nakon 2000. godine, saznaje Hina u petak iz Ureda predsjednika

U središtu službenih razgovora Josipovića i Hollandea bit će skorašnji ulazak Hrvatske u EU. Hrvatski predsjednik će svog francuskog kolegu izvijestiti o procesu ratifikacije pristupnog ugovora RH-EU. U Francuskoj je taj proces već prošao dvije faze i očekuje se da će Pariz ratificirati pristupni ugovor do kraja 2012.

Hrvatska, koja bi 1. srpnja 2013. trebala postati članica EU-a, očekuje da će do kraja ove godine proces ratifikacije biti završen u 20 od 27 zemalja članica.

Josipović i Hollande razgovarat će o budućnosti Europske unije te o situaciji u širem i užem susjedstvu, a hrvatski će predsjednik ponovno istaknuti hrvatski principijelni stav o tome da proces proširenja EU-a ne smije stati ulaskom Hrvatske u članstvo Unije. Hrvatski predsjednik prvi put dolazi u službeni posjet Francuskoj kao predsjednik zemlje koja je sada europski partner, ističe u najavi izvor iz Ureda predsjednika.

Nakon službenih razgovora u Elizejskoj palači dvojica predsjednika će u pariškom Muzeju Cluny otvoriti izložbu hrvatske srednjovjekovne umjetnosti u sklopu festivala Croatie, la voici koja traje u Francuskoj od rujna 2012. do siječnja 2013.

Taj veliki kulturni projekt proizašao je iz hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva potpisanog 2010. na predsjedničkoj razini, a Hrvatska je tako postala prva zemlja jugoistočne Europe koja je dobila čast predstaviti se u sklopu manifestacije Kulturnih sezona koje se održavaju od 1985. godine.

Tijekom trodnevnog boravka u Parizu Josipović će u hrvatskom veleposlanstvu odlikovati petoricu Francuza za njihov doprinos poboljšanju odnosa između Zagreba i Pariza te zbog njihova doprinosa u procesu pristupanja Hrvatske EU.

Hrvatski predsjednik će održati i službene razgovore u francuskoj Skupštini i Senatu, a posjetit će i izložbu hrvatskog kipara Ivana Meštrovića u pariškom Muzeju Rodin. U pratnji predsjednika Josipovića bit će, uz njegovu suprugu Tatjanu, hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.