DANICA JURIČIĆ SPASOVIĆ

Josipović se ograđuje od Petrović Jakovine!

14.01.2015 u 13:57

Bionic
Reading

Nakon objave našeg članka u kojemu je Sandra Petrović Jakovina najavila osporavanje pobjede Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima, šefica kabineta predsjednika Ive Josipovića Danica Juričić Spasović za tportal je izjavila kako je predsjednik Ivo Josipović sve rekao u izbornoj noći kad je priznao poraz i čestitao protukandidatkinji na pobjedi

Šefica kabineta predsjednika Ive Josipovića Danica Juričić Spasović kaže kako je njegov izborni stožer ukinut nakon izborne noći i da Sandra Petrović Jakovina govori u svoje ime.

'Predsjednik Josipović se, kao ni do sada, ne misli miješati u odgovornosti i obaveze DIP-a i Ustavnog suda', ističe Juričić Spasović.

Podsjetimo, u ekskluzivnoj izjavi za tportal SDP-ovka Sandra Petrović Jakovina, koja je u izbornom timu Ive Josipovića bila zadužena za pravna pitanja, najavila je preispitivanje pobjede Kolinde Grabar Kitarović.

Smatra kako je pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima upitna i kako se o svemu treba izjasniti Ustavni sud zbog neusklađenosti Zakona o izboru predsjednika Republike s Ustavom.

Rezultat izbora još nije službeno proglašen; na biračkom mjestu u Karlovcu izbori se moraju ponoviti. Cijela zavrzlama nastala je jer DIP u svom konačnom izračunu u drugom krugu nije ubrojio nevažeće listiće. Profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta dr. Vedran Đulabić u izjavi za tportal kaže kako je problem to što je DIP krivo izračunao postotak jer nije uzeo u obzir 60 tisuća nevažećih glasova. Tako je ispalo da je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila s 50,74 posto glasova, a Ivo Josipović izgubio s 49,26. Međutim, te brojke nisu točne i Đulabić ističe kako je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila s 49,37 posto glasova, a Josipović je osvojio 47,94 posto. No dr. Đulabić naglašava kako se na temelju toga ne može osporavati pobjeda Kolinde Grabar Kitarović jer zakon propisuje za pobjedu u drugom krugu relativnu većinu, a ne kao u prvom apsolutnu većinu glasova birača koji su glasali.

Više pročitajte ovdje.