NOVA RUNDA SUKOBA

Josipović: Pupovčevo Srpsko narodno vijeće dobiva nemala sredstva

29.08.2012 u 23:06

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović, odgovorajući večeras predsjedniku Srpskog narodnog vijeća Miloradu Pupovcu, oštro je odbacio svaku mogućnost da je njihova višetjedna polemike motivirana rezultatima proteklih predsjedničkih izbora u Srbiji, te je istaknuo kako i dalje ostaje pri tvrdnji da je Pupovac monopolist među pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj

Predsjednik Josipović, gostujući u središnjem Dnevniku Nove TV, reagirao je na jučerašnju Pupovčevu tvrdnju da su u pozadini njihove polemike osobni predsjednikovi motivi kao i rezultati srbijanskih predsjedničkih izbora, na kojima je pobijedio Tomislav Nikolić. Ocijenio je 'strašnom i pomisao' da bi rezultati izbora u nama susjednoj zemlji mogli utjecati na njegov odnos prema nekom drugom političaru u Hrvatskoj.


Naime, Pupovac je sinoć, također gostujući na Novoj TV, ustvrdio kako njegovo sukobljavanje s predsjednikom Josipovićem datira od promjene vlasti u Srbiji. Podsjetio je kako je on (Pupovac) bio dobar s bivšim srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, te istaknuo kako je također poznato 'da nije razvijao komunikaciju s predsjednikom Nikolićem'. Pretpostavlja i da predsjednik Josipović promjenu na čelu Srbije želi iskoristiti kao povoljan trenutak da 'kada je otišao Tadić, isprati i Pupovca'.

Gostujući večeras u Dnevniku Nove TV, Josipović je ustvrdio kako su razlozi njegove polemike s Pupovcem s jedne strane političke, a s druge strane ekonomske prirode, potaknuti monopolom predsjednika SNV-a u financiranju srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj. Posebno ga je, kaže, zasmetala Pupovčeva primjedba da se on, kao predsjednik države, bavi jednim Pupovcem dok se hrvatski građani bore sa sušom, požarima i gospodarskom krizom, te misli da bi ti ljudi, pogođeni sušom i požarom, jako rado znali kamo idu novci namijenjeni za rad udruga nacionalnih manjina.

Na novinarsku primjedbu da je dvije i pol godine surađivao s Pupovcem, a tek sada reagira, odvratio je kako je ta tema tek sada dozrela, kada je dobio 'famozno pismo od Pupovca' u kojemu ga se potpuno nemotivirano pita zašto želi da se prekine financiranje SNV-a.

Iako je prozvao Pupovca za monopol, odnosno sudjelovanje u svim fazama odlučivanja o financiranju SNV-a, Josipović smatra da USKOK tu nema posla. 'Treba mijenjati sustav. SNV, za razliku od drugih, iz pričuve dobiva nemala sredstva', rekao je predsjednik poručivši da 'Pupovac ne može biti jedini te da priliku treba dati i drugima'.

Razlog sukoba predsjednik vidi i u tome što je Pupovac prepoznao da su prošla vremena monopola jer se javila konkurencija u redovima srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj. Istaknuo je i kako pritom ne misli na mandat koji je (Pupovac) dobio na izborima i koji je, ističe, neupitan, već 'misli na ukupnu poziciju u društvu i srpskoj zajednici'. Dodao je i kako bi se rado sastao s Pupovcem, ali i da je njegov zadnji zahtjev za prijemom bio neprimjeren, pa očekuje novi.