DOMAĆIN ŠEFA GAZPROMA

Josipović: Posao oko nafte i plina vodi Vlada

28.06.2014 u 15:59

Bionic
Reading

Nakon što su mediji jutros objavili da u Hrvatsku na poziv predsjednika Ive Josipovića stiže predsjednik uprave Gazproma Aleksej Miler, Josipović je potvrdio da će se idućeg tjedna sastati s predstavnicima ruskih plinaša i naftaša. 'To je dobro i pokazuje koliki je interes za Hrvatsku', ocijenio je rekavši kako 'cijeli taj posao vodi Vlada', te će razgovorima s ruskim plinašima i naftašima nazočan biti i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak

Predsjednik je naglasio da je nova energetska politika ključ dobre budućnosti Hrvatske te treba iskoristiti svaku priliku za razgovor.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović na novinarsko pitanje o dolasku Milera u Hrvatsku kazao je da s tim nije upoznat i da ne zna koji je povod toga dolaska te da je adresa za to Ministarstvo gospodarstva.

'Svim ozbiljnim investitorima zainteresiranima za istraživanje ugljikovodika u Jadranu vrata su otvorena, a adresa im je Ministarstvo gospodarstva. Svatko s poslovnim namjerama, tko želi ulagati i zapošljavati, dobrodošao je u Hrvatsku, ali zna se gdje se posao dogovara, to je Ministarstvo gospodarstva, a onda i hrvatska Vlada', rekao je premijer Milanović.

Milanović je rekao da Hrvatska dobro koristi europske fondove i da je u tome među boljim državama. 'Dobro smo koristili fondove i koristimo ih još bolje i tu smo među boljim državama bez obzira što se povremeno pojavi neki članak koji ljude sludi', rekao je Milanović odgovarajaći danas u Dubrovniku na pitanje novinara o prvoj godini članstva u EU i korištenju europskih sredstava.

'Tvrdim da smo dobri u tome kao država i organizirani u tome. Gazi nas kriza, slabo ide s novim radnim mjestima i tu nisam zadovoljan, ali vjerujem da će sljedeća godina na pretpostavkama koje smo napravili, biti uspješnija. Naslijedili smo ogroman i neodrživ proračun koji je rastao u dva mandata prethodne vlade više nego stopa rasta, više nego zapošljavanje. Imamo preskupu državu i od 2004. do 2012. obećavali smo stvari koje ne možemo platiti. Sad stvaramo pretpostavke da se ovako nešto u Hrvatskoj više ne dogodi. Snosimo dio odgovornosti, ali smo takvu situaciju naslijedili', rekao je Milanović.

Na pitanje ima li uvođenje ili neuvođenje građanskog odgoja zakonsko uporište, Milanović je kazao kako 'nije da nema uporišta u zakonu, ali je tu bolje biti u čistoj situaciji'.

'Treba odvojiti dvije stvari kad je u pitanju uvođenje građanskog odgoja. Jedno je tehničko-zakonska stvar, odnosno jesu li sve tehničko-zakonske stvari ispunjene, imamo li za to dovoljno predavača i dovoljno udžbenika. Drugo je sam sadržaj građanskog odgoja, odnosno upućivanje i uvođenje mladih ljudi u svijet demokracije ljudskih i građanskih prava kojima se trebaju znati koristiti. Nitko u Hrvatskoj nije protiv toga i to već ide od ove jeseni kao međupredmetna nastava, koja će se podučavati kroz niz tradicionalnih predmeta, a u punu primjenu i kao poseban predmet građanski odgoj uvodimo 2015. godine', kazao je premijer.

Odgovarajući na pitanja, rekao je među ostalim da ne vidi nikakvu opasnost od evenatualne koalicije Milana Bandića i Radimira Čaćića.

Milanović je danas u Dubrovniku prisustvovao svečanosti uručenja potvrde o razminiranosti Dubrovačko-neretvanske županije.

'Hrvatska uskoro bez mina'

Milanović je u Muzeju Domovinskog rata na Srđu nazočio svečanosti uručenja potvrde o razminiranosti Dubrovačko-neretvanske županije te je, zahvalivši donatorima, izrazio uvjerenje da će uskoro cijela Hrvatska biti očišćena od mina. Potvrdu o razminiranosti dubrovačko-neretvanskom županu Nikoli Dobroslaviću uručio je pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Neven Karas. Izvijestio je da je tijekom razminiranja u najjužnijoj hrvatskoj županiji uklonjeno 1020 protupješačkih mina, sedam protuoklopnih i više od 1200 komada raznih neeksplodiranih sredstava.