KAKO IZAĆI IZ KRIZE PREDSJEDNIČE?

Josipović: Od kulta novca moramo prijeći na kult rada

09.03.2012 u 21:54

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović je večeras u Opatiji sudjelovao na panel- diskusiji o antifašizmu i radikalizmu u Hrvatskoj i Europi, a odgovarajući na pitanje građana kako izaći iz krize, rekao da treba stvoriti takav sustav preraspodjele da ne dođe do socijalnog bunta

S tim u vezi Joispović je rekao kako nije prihvatljivo da tvrtke koje ostvaruju goleme profite istodobno otpuštaju radnike.

Od kulta novca moramo prijeći na kult rada
, uvoditi nove tehnologije i Hrvatsku čeka dug proces pokretanja gospodarstva, rekao je predsjednik i istaknuo da bez obzira na teškoće, imamo dovoljno pametnih i sposobnih ljudi koji mogu Hrvatsku izvući iz krize. Kako je rekao, da ne misli tako ne bi se ni natjecao za predsjednika.

Hrvatska jest dominantno demokratsko društvo, koje prepoznaje vrijednosti za koje se zalažu antifašisti, čak ima naglašeni senzbilitet za socijalnu pravednost, ali sve to neće biti dovoljno ako u gospodarstvu i svim drugim djelatnostima ne budemo spremni raditi na suštini demokracije, koja nije samo tehnika izbora, nego vrijednosti slobode, demokracije, socijalne jednakosti i jednaka šanse za sve, kazao je Josipović na panel–diskusiji 'Antifašizam i desni radikalizam u Hrvatskoj i Europi' održanoj u sklopu 3. Dana antifašizma u Opatiji.

Kako je rekao, danas u Hrvatskoj nemamo pred sobom opasnost lijevog radikalizima i ekstremizma koje bi rezultiralo primjerice nekim novim staljinizmom. Po Josipovićevoj ocjeni, europskoj demokraciji prijeti desni radikalizam, a 'u Europi ima takvih političkih stanaka koje ne samo da marširaju u uniformama nego imaju i ozbiljan broj mjesta u parlamentu.'

Govoreći o tome što učiniti da se povijest ne ponovi, Josipović je rekao da svi smatramo da je ključna demokracija koja će omogućiti da se spriječe nasilni politički pokreti.

'Ovdje iznosim svoju tezu da demokracija nije dovoljna, posebno ne demokracija kao tehnika',
rekao je podsjetivši da je i Hitler došao na vlast na izborima.

'Demokracija jest tehnika, ali su to i ljudske vrijednosti i borba za njih', nastavio je Josipović te rekao da antifašizam danas doživljava dijelom kao prisjećanje na prošlost, ali više kao borbu za vrijednosti. Dijelovi društva koji su obespravljeni skloni su nedemokratskim opcijama, lako ih je zadobiti, rekao je Josipović te naveo da postoje politički pokreti koji su spremni nekog pretući zbog frizure, ili drugačijima, primjerice nogometašima, dobacivati pogrde.

Josipović je rekao da elemente desnog radikalizma možemo prepoznati u društvenim i političkim konceptima pa i strankama, koje to pokazuju kroz revizionizam događaja iz II. svjetskog rata, ali da ga se još više prepoznaje u idejama koje ne vode demokratizaciji društva, socijalnoj i pravednoj državi. Dodao je da u dnevnim susretima s građanima sve češće nailazi na poruke koje tendiraju radikalizmu. Rekao da se ne smije zaboraviti da virus radikalizma može lako zahvatiti društvo te da društena i gospodarska kriza kod nas i u Europi stvara plodno tlo za to.

Cijela zapadna civilizacija je u ključnom trenutku, kad je jedan društveni model došao do zida i kada liberalni oblik kapitalizma ne daje odgovore na probleme s kojima se susrećemo. Ne nađemo li načina da oporavimo gospodarstvo, i Hrvatske i cijele Europe, suočit ćemo se s krizom velikih posljedica, rekao je Josipović upozorivši da su događanja u Grčkoj i drugim zemljama opasan simptom nad kojim se treba zamisliti.

Ključ uspjeha je pronaći način da se više i bolje radi, poručio je Josipović javnosti, gospodarstvenicima, sindikatima i Vladi, a rad je temelj blagostanja i demokracije, rekao je i ponovio da je rješenje dijelom i u pravednoj raspodjeli.