DAN ORUŽANIH SNAGA

Josipović: Nismo velesila ali možemo biti 'mala sila'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 28.05.2012 18:00
  • Objavljeno 28.05.2012 u 18:00
zoran milanović, ivo josipović

zoran milanović, ivo josipović

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Ivo Josipović poručio je danas, sa svečanosti obilježavanja 21. obljetnice Oružanih snaga RH, Dana Oružanih snaga RH i Dana hrvatske kopnene vojske u Lisinskom, da oni koji hoće mijenjati povijest i granice nemaju što ovdje tražiti, a predsjednik Vlade RH Zoran Milanović je istaknuo kako dnevnoj i stranačkoj politici u Hrvatskoj vojsci nije mjesto

'Oni koji misle da mogu mijenjati povijest i granice nemaju što ovdje tražiti', rekao je predsjednik Josipović na svečanosti održanoj u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, te naglasivši da hrvatske Oružane snage mogu 'bez ostatka' osigurati teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske.

Hrvatskim vojnicima u mirovnim misijama poručio je da nastave promovirati mir i demokraciju. 'Vi ste zalog da će se ta politika uspješno provoditi', rekao je predsjednik Josipović. Znamo da nismo velesila, no Hrvatska ne mora biti mala država, već 'mala sila', dodao je.

Osvrčući se na aktualnu situaciju predsjednik Josipović je kazao kako živimo u vrijeme globalne ali i lokalne krize, a hrvatske Oružane snage daju svoj doprinos izlasku iz krize ne samo štednjom već i spremnošću da sudjeluju i pomažu hrvatskom društvu i narodu kada god treba - od gašenja požara do elementarnih nepogoda

Ukazao je i na potrebu stalnog stručnog usavršavavanja jer će, kako je rekao, sofisticirana tehnologija, znanje, pamet i kreativnost biti glavni čimbenici uspjeha.

Oni koji donose odluke u sustavu Oružanih snaga RH moraju voditi računa o pravednosti pa oni koji su najuspješniji moraju biti i primjereno nagrađeni, rekao je.

Hrvatska danas uživa visok ugled u narodu, a domoljublje je uvijek bio najsnažniji sadržaj svake vojske pa tako i Hrvatske vojske, ocijenio je predsjednik Republike koji se posebno zahvalio obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, invalidima i drugim sudionicima Domovinskog rata.

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović poručio je da dnevnoj i stranačkoj politici u Hrvatskoj vojsci nema mjesta. Istaknuo je kako sve odluke treba donositi u nacionalnom interesu, što vjeruje da je moguće.

Hrvatsku u Europskoj uniji premijer Milanović vidi kao malu i ponosnu državu koja se mora odlučiti koji su joj prioriteti.

'Sve ne možemo, nemamo ni novca ni ljudi', rekao je Milanović dodavši kako u tom smislu treba odlučiti i koji su prioriteti u vojsci. Trebaju nam jake institucije, a među njima je i vojska, koje moraju biti otvorene svima, kazao je premijer.

Hrvatsku koju danas doživljava kao zemlju 'srednjeg dometa', Milanović u nadolazećem razdoblju vidi kao jednu od uspješnijih i bogatijih zemalja Europe.

U vojsci koja je danas visokosofisticirana organizacija i u kojoj se poštuje red, rad i disciplina, pamet je na vodećem mjestu, kazao je premijer Milanović koji je, kao i predsjednik Republike Josipović, naglasio potrebu za stalnim obrazovanjem hrvatskih vojnika.

'Želim da budete najbolji u onome što radite', poručio im je premijer Milanović.

'Obrana zemlje najčasnija je zadaća koja nekom može biti povjerena', rekao je ministar obrane Ante Kotromanović

Podsjetio je da su hrvatski branitelji istodobno stvarali Oružane snage RH, ali i branili se od neprijateljske agresije, a završni pečat obrani Republike Hrvatske dale su operacije 'Bljesak' i 'Oluja'.

Danas su pred Ministarstvom obrane reforme za učinkovit obrambeni sustav, najavio je ministar Kotromanović. Ukazao je i na potrebu transparentnog poslovanja, jer, kako je rekao, do sada je bilo nezakonitosti kakve treba sprječavati.

Onima koji imaju bilo kakve teritorijalne pretenzije na Republiku Hrvatsku ministar obrane Kotromanović je s govornice u Lisinskom poručio: 'Mi smo garda hrvatska i nikog se ne bojimo'

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić je ukazao na potrebu jasnih profesionalnih standarda u Hrvatskoj vojsci.

Pred Oružanim snagama su izazovi na koje se može odgovoriti samo sustavom stalnog obrazovanja. Siguran sam kako će hrvatske Oružane snage uspješno odgovoriti svim izazovima NATO-a i EU, istaknuo je načelnik Glavnog stožera OS RH.

Na svečanosti u KD Lisinskom okupili su se najviši predstavnici hrvatskoga vojnoga i političkog života, a tom je prigodom i promaknuto 138 časnika Oružanih snaga RH, među kojima 17 žena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi