IZ PRAVNOG KUTA

Josipović: 'Ne postoje mehanizmi za povrat 29 milijuna kuna koje smo dali za arbitražu'

24.07.2015 u 16:22

Bionic
Reading

Može li Hrvatska koja je dosad u arbitražni spor sa Slovenijom, prema pisanju Jutarnjeg lista, uložila 29,6 milijuna kuna povratiti svoj novac, samo je jedno od brojnih pitanja koja su se nametnula nakon afere PiranLeaks. Stručnjak za međunarodno pravo i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović načelno smatra kako ne postoje mehanizmi za povlačenje uloženog novca, 'osim eventualne nagodbe kojom bismo naplaćivali troškove'

Josipović nije htio ulaziti u pitanje koliko je dosad hrvatska strana uložila u arbitražni spor, niti su mu poznate brojke koje se spominju u medijima, ali je skeptičan oko mogućnosti naplate potrošenog novca.

Valja podsjetiti da Josipović 2009. kao saborski zastupnik nije digao ruku za arbitražni sporazum jer je, kako je izjavio za tportal, 'pod pritiskom Slovenije sadržavao odredbu koja može prejudicirati rezultat arbitraže i to u korist Slovenije' pitajući se pritom 'kakvo je to sudište u kojem stranke nisu u ravnopravnom položaju već jedna od njih uspijeva ugraditi mehanizam koji mu daje prednost'.

Josipović nadodaje kako je 'cijela priča izgledala kao kreiranje mehanizma kojem je zadaće usvojiti zahtjev Slovenije na pravno i politički podnošljiv način' te je stoga smatrao da je bilo moguće uložiti još malo vremena i napora i dobiti bolju poziciju. Naime, prema Josipoviću, bilo je očito da 'međunarodna zajednica pritišće Sloveniju da odustane od miješanja bilateralnih problema s pitanjem ulaska u EU'.

Pritom je naglasio kako nije bio protiv arbitraže, već je bio 'protiv takve arbitraže' dodajući kako smatra da je i suštinski, i financijski bolje da se kao mehanizam rješavanja spora koristi Međunarodni sud pravde ili Međunarodni sud za pravo mora. 'Kod takvih institucija nema ovakvih nedostojnih igrokaza kakve smo vidjeli i čuli kada je riječ o sadašnjoj arbitraži', zaključio je Josipović.