SASTANAK U BEOGRADU

Josipović: Ne izvoziti krizu susjedima

14.10.2011 u 14:27

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je u petak u Beogradu poslije sastanka Igmanske inicijative da u rješavanju otvorenih pitanja u regiji kompromis ne znači poraz, ni pobjedu, već dobitak za sve, te poručio da su zemlje regije odgovorne za to da 'ne izvoze krizu' susjedima

On je podsjetio da je Europska komisija ovaj tjedan poslala 'niz dobrih vijesti' za regiju - Hrvatskoj, koja će za dva mjeseca potpisati pretpristupni ugovor, o kandidaturi Srbije i datumu za Crnu Goru.

'Imamo odgovornost i prema susjedima da ne izvozimo krizu i ne izazivamo neprijatelje. Istina nije lagana ni jednostavna, ali to je partnerstvo koje je uvijek nužno, a ne samo kada rješavamo goruća pitanja prošlosti', naveo je Josipović, prenosi B92. On je među otvorenim pitanjima u regiji naveo probleme izbjeglica, nestalih, sukcesije i ratnih zločina.

'Kroz jačanje negativne retorike neki pokušavaju graditi svoju poziciju, što je za mene moralno i politički nedopustivo. Zajednički napor mora tome učiniti kraj', kazao je.

'Druga važna poruka jest povjerenje. Nijedan pravi posao se ne može napraviti bez povjerenja među stranama. Prijateljstvo i partnerstvo nisu mogući bez povjerenja, a nemoguće je ostvariti suradnju ni u politici, ni u gospodarstvu', poručio je Josipović. On je naveo da EU pokazuje koliko je povjerenje važno.