USUSRET BEOGRADU

Josipović na minibalkanskoj turneji

02.09.2013 u 13:17

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović posjetit će od 3. do 7. rujna Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo gdje će u razgovorima s najvišim dužnosnicima tih zemalja potvrditi podršku Republike Hrvatske proširenju Europske unije na cijelu jugoistočnu Europu, doznaje se u ponedjeljak iz ureda predsjednika

Među temama razgovora svakako će biti i nastavak gospodarske suradnje.

Predsjednik će u utorak doputovati na Cetinje u Crnoj Gori, gdje će se sastati sa svojim crnogorskim kolegom po dužnosti Filipom Vujanovićem, a zatim će otići u Podgoricu gdje će razgovarati s predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem i predsjednikom vlade Milom Đukanovićem. U srijedu će se u Donjoj Lastvi sastati s Hrvatima koji žive u Crnoj Gori.

Predsjednik Josipović doputovat će u srijedu popodne u posjet Makedoniji. Njegov domaćin, makedonski predsjednik Gjorge Ivanov, priredit će mu svečani doček, a nakon toga će uslijediti razgovori dvojice predsjednika. U četvrtak će se sastati s predsjednikom Sobranja Trajkom Veljanoskim i premijerom Nikolom Gruevskim. Također će se sastati s predstavnicima Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji.

Tijekom prvog službenog posjeta Kosovu, Josipović će u petak razgovarati s kosovskom predsjednicom Atifetom Jahjagom, a zatim će se sastati s predsjednikom vlade Hashimom Thacijem i predsjednikom parlamenta Jakupom Krasniqijem. Također će razgovarati s članovima hrvatske zajednice u Janjevu.

Josipović će se u subotu, završnog dana posjeta, sastati s vojnicima II. hrvatskog kontingenta misije KFOR te posjetiti Dečane.