NIŠTA BEZ SABORA

Josipović ide u ustavne promjene bez podrške SDP-a

10.09.2014 u 15:18

Bionic
Reading

Predizborna se kampanja zahuktava, a na stolu predsjednika Ive Josipovića već je stručni prijedlog ustavnih promjena koje bi mu trebale pomoći da značajno poveća svoje ovlasti, čime bi se Hrvatska vratila u polupredsjednički sustav, gotovo onakav kakav smo imali za vladavine Franje Tuđmana

Ustavno-pravne stručnjake predsjednik Josipović, s ciljem osmišljavanja izmjene Ustava, okupio je proljetos, a oni su, prema dostupnim informacijama, zaključili kako je važno Pantovčaku osigurati mogućnost veta na zakone i prioritet pred Ustavnim sudom, ako osobno podnosi zahtjev. Sam Josipović kaže kako time nije riječ o povećanju ovlasti, već o njihovu preciziranju.

'Ne bih ja to nazvao povećanjem predsjedničkih ovlasti; mislim da se one moraju precizirati. Moraju se učiniti funkcionalnima, ali nikakvih novih ovlasti u ovom tekstu nije bilo', kazao je u srijedu Josipović. Izvjesno je, međutim, kako Josipović za to nema podršku SDP-a, čiji je kandidat bio na prošlim, a bit će i na idućim predsjedničkim izborima.

Ustav ne želi mijenjati samo Ivo Josipović, nego i Željka Markić, odnosno njezina organizacija U ime obitelji, koja pokušava organizirati još jedan referendum za izmjenu. U HDZ-u i SDP-u su svjesni kako obje inicijative, i Predsjednikova i ona Željke Markić, imaju za cilj razbiti njihovu dominaciju na političkoj sceni te su u ovoj fazi strateški odlučili ignorirati, odnosno minorizirati njihov značaj.

SDP-ovac Peđa Grbin, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, kaže da će o konkretnim inicijativama za ustavnim promjenama razgovarati tek kada budu strukturirane i formulirane u zakonski propisanom obliku.

Grbin je zbog toga odbio konkretno komentirati najave da će predsjednik tražiti veće ovlasti. 'Ono što je objavljeno ovako 'šotobanko', ja komentirati neću', kazao nam je SDP-ovac. Ipak je naglasio, da ne ispadne da su u SDP-u protiv predsjednika, da unaprijed na odbacuju nijednu inicijativu te da je SDP sudjelovao u različitim raspravama i inicijativama koje je pokrenuo predsjednik Josipović.

No nije zaboravio napomenuti da se o promjenama Ustava odlučuje u Saboru, što znači da se praktički bez njihove suglasnosti neće moći provesti. Doduše, postoji i opcija s referendumom, ali je pitanje koliko još dugo, jer vladajući spremaju promjene koje će dodatno otežati upotrebu tog instituta izravne demokracije. I dok Josipovićevu inicijativu ne želi komentirati, za inicijativu Željke Markić kaže da je štetna.


U tom smislu nisu rječitiji bili ni HDZ-ovci. Tek je Željko Reiner za Večernji list kazao da se čudi kako predsjednik Josipović u ovim teškim vremenima nema važnijih tema kojima bi se bavio nego predlaže proširenje vlastitih ovlasti. Davorin Mlakar cijelu je priču doveo u kontekst predsjedničke kampanje pa je kazao da će moći opširnije o ovlastima predsjednika Josipovića tek kad stranka to raspravi.

Sudeći prema konspirativnoj šutnji kojom se odnose prema ustavnim promjenama dvije vodeće stranke u državi, Josipović će teško pogurati prijedlog za većim ovlastima. Doduše, tada će pred javnosti imati opravdanje da je pokušao nešto napraviti, unijeti promjene, ali su ga stranke zaustavile.