OD EUROPSKOG PARLAMENTA

Josipović i Pusić očekuju osudu Šešelja

27.11.2014 u 11:04

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavili su u četvrtak kako očekuju da će rezolucija Europskog parlamenta o Vojislavu Šešelju osuditi ratnohuškačku, agresivnu i šovinističku retoriku iz Šešeljevih javnih istupa nakon što je iz haaškog zatvora pušten zbog zdravstvenih razloga.

'Očekujem da će i Europa reći da taj 'duh iz boce', kako ga zovem, duh jednog agresivnog nacionalizma i šovinizma koji se ponovno javlja, nema mjesto na europskoj političkoj mapi. Da će, na neki način i politički obvezati sve države, a posebno Srbiju da vodi računa da taj duh ne zaleluja i da se ponovno ne probudi', rekao je Josipović.

To je politička poruka cijeloj Europi o tome kako duh rata, agresivnog šovinizma i nacionalizma u Srbiji jest tu, u obliku Šešelja i njegovih sljedbenika i važno je da je na dnevnom redu, dodao je Josipović.

O rezoluciji će tijekom dana u Strasbourgu raspravljati Europski parlament, a Pusić ističe kako je dobro da se s različitih strana javljaju osude Šešeljeve ratnohuškačke retorike.

'Međutim, prava adresa da se nešto napravi je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, prilikom rasprave o izvješću Haaškog tribunala', naglasila je Pusić.

Jedino Vijeće sigurnosti može donijeti neke odluke koje imaju posljedice, odnosno koje izravno obvezuju Haaški sud, istaknula je.

Ponovila je da je razgovarala i s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku Federicom Mogherini kako bi ju potaknula na to da i EU, koja inače ne sudjeluje u raspravi o radu Haaškog suda, ovog puta u njoj sudjeluje 's obzirom na činjenicu da ova (Šešeljeva) retorika unazađuje pozitivne rezultate europskog procesa u Uniji'. 'Nadam se da će tako i biti', rekla je Pusić.

Josipović i Pusić odgovarali su na pitanja novinara nakon što je Vesna Pusić na zagrebačkom Trgu Kralja Tomislava dala potpis potpore Josipovićevoj kandidaturi za još jedan predsjednički mandat.
341433,359685,359506,359294Pusić dala potpis potpore Josipovićevoj predsjedničkoj kandidaturi

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić dala je u četvrtak potpis potpore kandidaturi Ive Josipovića za novi predsjednički mandat, a potpisivanju na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava nazočio je i predsjednik Josipović koji je tom prigodom zahvalio HNS-u na potpori.

"Nastavljamo raditi onaj posao koji smo radili zajedno do sada i, naravno, očekujem zajednički uspjeh", rekao je Josipović.

Pusić je izrazila zadovoljstvo brojnošću ljudi koji daju potpise potpore za "sadašnjeg i budućeg predsjednika" Josipovića.

"Naravno, vjerujem da nije gotovo dok nije gotovo, ali u ovom slučaju izgleda da će biti sve onako kao što je Hrvatskoj potrebno, a to je da će predsjednik Josipović pobijediti na izborima i držati ovaj ispravni pravac Hrvatske i sljedećih pet godina, kao što nam treba za uspjeh i doma i međunarodno", kazala je predsjednica HNS-a.

Novinari su Josipovića pitali i kako gleda na to što mu, prema posljednjim anketama, potpora pada, no on objašnjava kako je to normalno s obzirom na to da je i više novih kandidata te se "kolač nešto malo dijeli". No, dodaje, ako se pogleda rezultat ankete za drugi izborni krug, potpora mu je u odnosu na ranije ankete porasla za 2,5 posto.

Da bi se netko mogao kandidirati za predsjednika Republike mora prikupiti najmanje deset tisuća potpisa birača.