PREDSJEDNIK U ČUDU

Josipović: Gdje je herojskom narodu samopouzdanje?

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 26.05.2012 23:55
  • Objavljeno 26.05.2012 u 23:55
Ivo Josipović

Ivo Josipović

Izvor: Cropix / Autor: Josko Supic / CROPIX

Predsjednik Republike Ivo Josipović poručio je večeras s Visa kako danas, bez obzira na razlike koje postoje među nama, moramo imati zajednički cilj - gospodarski prosperitet, izlazak iz krize i stvaranje uvjeta za nova radna mjesta i prosperitet nas i naše djece te izrazio uvjerenost da Hrvatska to može

'Čini mi se da je danas trenutak kada zajednički, bez obzira na razlike u politici i svjetonazoru, moramo imati jedan cilj pred očima, a to je gospodarski prosperitet i izlazak iz krize, stvaranje uvjeta za nova radna mjesta i prosperitet nas i naše djece. Hrvatska to može i mi ovdje to možemo', rekao je predsjednik Josipović okupljenim stanovnicima grada i otoka Visa, s kojima je proslavio 20. obljetnicu odlaska JNA s toga hrvatskog otoka.

Naglasio je kako država i državne institucije moraju učiniti sve - i za Hrvatsku i za otoke, koji se premalo tretiraju u gospodarskoj politici, ali i da svi - od države i najviših državnih tijela pa do svakoga pojedinca trebamo imati samopouzdanje, snagu i vjeru da možemo, hoćemo i da smo spremni učiniti napor, pa kada treba i odricanje, da se postigne onaj najvažniji cilj - izlazak iz krize.

Predsjednik Josipović je također istaknuo kako se ovih mjeseci i godina možda zadugo odlučuje sudbina Hrvatske, pa i otoka Visa; da se odlučuje hoćemo li biti ravnopravni i ozbiljni natjecatelji na europskome i svjetskom tržištu, na kulturnoj i znanstvenoj pozornici, ili ćemo potonuti u nemoći i nesposobnosti da izađemo iz krize.

Dodao je kako je optimist i vjeruje u hrvatske ljude te da Hrvatska može i zna, da možemo skupiti hrabrosti, samopouzdanja i znanja i da možemo omogućiti onima od nas koji su najbolji u gospodarstvu, znanosti, kulturi, sportu, da zajedno Hrvatsku izvedemo iz krize.

Predsjednik Republike istaknuo je i kako je EU, u koju ćemo ući vrlo brzo, za Hrvatsku velika prilika, ali i da nije ključ rješenja svih problema.

'Ona je prilika, ona je sredstvo da ostvarimo prosperitet i uspjeh. Hoćemo li to učiniti ovisi o nama, a o nama ovisi hoćemo li imati znanja, samopouzdanja, hrabrosti i odlučnosti', rekao je Josipović i izrazio uvjerenost da ćemo u tomu uspjeti.

Odlazak JNA s Visa


Predsjednik je rekao kako su se odlaskom JNA stekli svi uvjeti da otok Vis bude uzor razvoja i prosperiteta ali da, nažalost, vidimo da nije takvo stanje na otocima te da treba puno toga učiniti.

Ipak, dodao je, prošlosti se prisjećamo zato da bistrije pogledamo u budućnost. Pri tomu, kazao je Josipović, treba se sjetiti slavne prošlosti otoka Visa gdje su junaci stoljećima ginuli za slobodu; neki put, nažalost i u tuđinskim vojskama, a pred 20 godina otišla je i JNA, koja je prestala biti narodna i postala je velikosrpska.

'Treba se sjetiti da je to bila velika pobjeda. Bez ispaljenoga metka i izgubljenoga života riješiti se onoga koji je, faktično, ovdje bio okupator. To je i prilika da se sa zahvalnošću sjetimo i svih onih i s ovoga otoka koji su dali svoj život i svoje zdravlje za slobodu Republike Hrvatske. Sjetimo se da je ovo otok vječite slobodarske tradicije od svih onih povijesnih bitaka, antifašističke pa do Domovinskoga rata', kazao je predsjednik Josipović.

Ipak, dodao je, rat je završio i neki put se možemo svi skupa začuditi tome da narod koji je tako herojski pobjeđivao, neki put nema dovoljno samopouzdanja da odlučno svlada krizu.

Višanima je čestitao 20 godina slobode i čestitao im na hrabrosti koju su do sada pokazali, rekavši kako je siguran da ćemo svi zajedno ostvariti prosperitet i uspjeh naše lijepe domovine te da mu je 'gušt' biti s njima i uživati u ljepoti njihova otoka, njihovoj srdačnosti i prijateljstvu.

Otok Vis brodovi ondašnje jugoslavenske mornarice napustili su krajem svibnja 1992. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi