PREDSJEDNIKOV STAV JASAN

Josipović: Draža je ratni zločinac, a četnici su kvislinzi

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 23.03.2012 18:52
  • Objavljeno 23.03.2012 u 16:15
Ivo Josipović u Srbu

Ivo Josipović u Srbu

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je, nakon posjeta Državnom hidrometeorološkom zavodu, da je postupak na temelju zahtjeva za rehabilitacijom četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića, koji se vodi u Beogradu, štetan i u suprotnosti s povijesnim činjenicama

Draža Mihailović je ratni zločinac, a četništvo je kvislinški zločinački pokret', ustvrdio je predsjednik Ivo Josipović te rekao da se može sjetiti 'puno slučajeva u kojima su četnici sudjelovali, ne borili se i bili antifašisti, nego sudjelovali u bitkama zajedno s Nijemcima, Talijanima i ustašama protiv partizana'.

'Mogu se sjetiti onih slučajeva u kojima su napravili pokolje civilnog stanovništva, pa i ovdje u Hrvatskoj, pri čemu su i Srbi stradali od četničke ruke', rekao je Josipović.

Nije se mogao sjetiti ni, kako je rekao, 'ijedne ozbiljnije ili bilo kakve bitke u kojima su se četnici borili protiv Nijemaca, Talijana ili ustaša'.

Samo jedna značajnija bitka bila je poslije rata između ustaša i četnika, negdje pokraj Banje Luke, da bi se na kraju zajedno povlačili i spašavali glavu', podsjetio je predsjednik.

Po njemu, cjelokupni će proces rehabilitacije Draže Mihailovića 'značiti veliki korak natrag u odnosu prema Drugom svjetskom ratu i antifašizmu'.

Nešto kasnije predsjednik Josipović primio je na Pantovčaku ministre kulture Hrvatske i Srbije, Andreu Zlatar-Violić i Predraga Markovića, koji su prethodno potpisali Protokol o povratu kulturnih dobara.

Ministar Marković izbjegao je odgovor na pitanje o Mihailovićevoj rehabilitaciji.

'Je l' rehabilitiran? Ne mislite da ću komentirati procese koji su u tijeku', kratko je odgovorio srbijanski ministar Predrag Marković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi